Home Externe Eroare birocratică. Preşedinte inclus în lista neagră a poliţiei finlandeze

Eroare birocratică. Preşedinte inclus în lista neagră a poliţiei finlandeze

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

La Helsinki s-a deschis azi procesul a trei ofiţeri de poliţie din Finlanda care au fost acuzaţi de neglijenţă în serviciu. Postul de televiziune finlandez MTV3 şi presa au dezvăluit că numele preşedintelui rus Vladimir Putin a fost asociat în 2013 cu criminalitatea organizată din Finlanda deoarece timp de două săptămâni a fost înregistrat într-un registru confidenţial. Acest registru confidenţial al poliţiei finlandeze conţinea nume ale unor suspecţi de infracţiuni, pasibili de pedeapsă de peste şase luni de închisoare.

Parchetul de la Helsinki a deschis o anchetă în ce priveşte condiţiile în care numele preşedintelui rus, Vladimir Putin, a ajuns pe această listă neagră a poliţiei, având în vedere că Finlanda şi Rusia sunt într-o relaţie zbuciumată de două secole. După ancheta Parchetului, poliţia finlandeză şi-a exprimat regretul cu privire la această ,,eroare de natură gravă" iar unul dintre procurorii care au investigat cazul, Jarmo Hirvonen a declarat că doi înalţi oficiali din poliţie şi responsabilul de acest registru cu nume de suspecţi, riscă plata unor amenzi. Hirvonen a mai precizat că ,,nu vom trece în revistă toate numele incluse, din greșeală, în acest fișier, pentru că, din câte știm, au existat o mulțime. Numele lui Putin este doar unul dintre acestea". Azi cei trei ofiţeri de poliţie finlandezi sunt aduşi în faţa instanţei fiind acuzaţi de comportament deficient în ce priveşte controlul acestui registru de care erau responsabili. Parchetul din Helsinki a declarat presei că numele lui Putin a ajuns ,,din greşeală'' în registrul care deţine nume asociate cu criminalitatea organizată din Finlanda.

Organul care a sesizat Parchetul din Helsinki despre această eroare a fost chiar poliţia Finlandeză, în contextul istorico-politic în care cele două ţări sunt cunoscute pentru implicarea lor în urmă cu două secole în Războiul de iarnă, denumit şi Războiul Ruso-Finlandez, război în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda pe data de 30 noiembrie 1939. Conducătorul statului sovietic de atunci, Stalin se aştepta să cucerească întreaga Finlandă până la sfârşitul anului însă finlandezii i-au zădărnicit planurile şi au opus rezistenţă până în anul 1940 când Finlanda a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda sovieticilor aproximativ 20% din industrie şi 10% din teritoriul finlandez.

Deşi Uniunea Sovietică a început în 1938 negocieri diplomatice cu Finlanda, de-a lungul secolelor relaţiile dintre cele două state s-au menţinut tensionate, în parte şi datorită faptului că după prăbuşirea Uniunii Sovietice s-au reluat disputele teritoriale şi anumite grupuri finlandeze puţin numeroase, au început să pretindă de la ruşi retrocedarea paşnică a teritoriile naţionale.

Actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin a afirmat în 2014 că ,, proclamarea independenţei Finlandei în 1917, a fost un act de trădare". În ce priveşte includerea sa pe lista ,,neagră" a poliţei finlandeze, Putin nu a cerut nicio măsură de represalii iar reacţia lui a fost considerată mai degrabă ironică, potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului.

SURSA: agerpres.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More