Home Actualitate Gadgeturile mici sunt mai periculoase decât cele mari, spun specialiştii

Gadgeturile mici sunt mai periculoase decât cele mari, spun specialiştii

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

O dată cu dezvoltarea tehnologiei, care include tablete, telefoane, computere de dimensiuni mici, oamenii de ştiinţă au studiat acest fenomen şi au ajuns la concluzia că dimensiunea unui dispozitiv sau gadget electronic afectează starea de spirit al utilizatorului.

Un fizioterapeut din Noua Zeelandă, Steve August a declarat legat de acest subiect:"Trebuie menţionat pentru început poziţia incorectă,aplecată pe care o adoptă o persoană când se uită în telefon. Greutatea medie a unui cap este de 4,5-5,5 kg, ia când ne aplecăm capul înainte cu 60 de grade, gâtul primeşte o sarcină de aproximativ 27 kg, fapt care are multiple consecinţe. Tehnologia ne modifică ţinuta, transformând corpurile noastre în ceea ce numesc eu iHunch. Am auzit, de asemenea, cum oamenii mai numesc această poziţie şi "gât care scrie un text"."

Conform unui studiu care a inclus 74 de participanţi, poziţia în care stăm când folosim dispozitivele mici precum telefoanele, afectează şi starea psihică, nu doar pe cea fizică. Shwetha Nair şi colegii săi au publicat în 2015 în American Psychological Association rezultatele experimentelor pe care şi-au bazat cercetarea. Cercetătorii le-au cerut participanţilor ca dintre ei o grupă să stea drepţi şi altă grupă cocoşaţi, iar apoi a urmat o sarcină de discurs în care fiecare participant răspundea la o sesiune de întrebări despre starea lui de stres şi nervozitate. 

Persoanele care au stat în postura de cocoşat, aplecaţi au declarat că au simţit o stare de anxietate mare, le-a fost afectată stima de sine şi starea de spirit. În raport cu ceilalţi, persoanele care au stat în postură dreaptă se simţeau mai bine şi aveau un nivel de anxietate scăzut. Cercetătorii au efectuat şi o analiză lingivistică asupra discursurilor lor şi au remarcat că persoanele care au stat în poziţie cocoşată au fost mult mai negative în răspunsuri decât cealaltă grupă.

Maarten W. Bos şi Amy Cuddy, profesor la Harwad deasemenea au constatat că poziţia în care stăm când folosim un dispozitiv ne afectează productivitatea deoarece cu cât sunt mai mici dispozitivele, cu atât corpul trebuie să se contracteze pentru a le putea folosi. În studiul lor, cei doi cercetători au rugat participanţii să interacţioneze cinci minute cu unul dintre cele patru dispozitive de diferite mărimi, incluse ca instrumente în studiu: o tabletă, un laptop, un smartphone şi desktop-ul unui computer de masă. Concluzia cercetării a fost că dimensiunea dispozitivului electronic ales a influenţat poziţia corporală şi implicit, starea de spirit a participanţilor.

"Soluţii există, şi ele sunt foarte simple, staţi drept şi evitaţi să folosiţi în exces telefoanele mobile”, a scris Amy Cuddy pentru un articol din The New York Times.

Medicii avertizează la rândul lor că ochiul uman nu este adaptat la fixarea privirii într-un singur punct, la televizor sau calculator de exemplu, ore în şir şi că statul la ore târzii în faţa calculatorului sau pe dispozitive jucând diverse jocuri dăunează deoarece suprimă hormonul implicat în reglarea ciclurilor de somn. S-a ajuns la concluzia că mai mult de două ore petrecute în faţa unui ecran pot fi dăunătoare iar printre riscuri se numără insomniile, obezitatea, probleme cu auzul şi cu vederea, suprasolicitarea corpului.

 

Sursa: descoperă.ro, medlive.hotnews.ro

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More