Home Economic Economiștii consideră 20% șansele ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în 2016

Economiștii consideră 20% șansele ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în 2016

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Conform unui sondaj realizat de către cotidianul financiar Financial Times, printre cei mai importanți 51 de economiști ai planetei, 20% dintre aceștia cred că există posibilitatea ca economia Statelor Unite să intre în recesiune în acest an. Sondajul s-a desfășurat în luna ianuarie, după ultimele date economice publicate de banca centrală, și ultimele cifre economice tot mai slabe ale economiei americane și celei chineze.

Teama că cea mai mare economie a lumii – considerată mult timp motorul principal al creșterii economice la nivel global, este în pericol de a intra în recesiune s-a intensificat. În același tip de sondaj, realizat în luna decembrie 2014, doar 15% dintre economiștii intervievați au considerat probabilă o recesiune economică în următorii doi ani. Acum procentul acestora a ajuns la 20%. De asemenea, aceștia consideră că temerile cu privire la o posibilă încetinire a economiei globale vor împiedica Banca Federală a SUA să umble la ratele fixe ale dobânzilor, așa cum își propusese. Aceleași temeri au determinat banca centrală a Japoniei să coboare rata dobânzii în teritoriu negativ.

„Nu există nicio îndoială că riscurile au crescut date fiind loviturile încasate acum când indicii economici sunt în scădere și majoritatea indicatorilor mențin trenduri plate” a declarat Peter Hooper, economist șef la Deutsche Bank.

Până de curând puțini economiști credeau plauzibilă idea că Statele Unite ar putea intra în recesiune. O piață a muncii robustă, împreună cu sectorul de servicii erau probabile să compenseze declinul înregistrat de sectorul producător, ce se confruntă cu probleme acum când dolarul continuă să se aprecieze.

În plus, încetinirea economiei Chinei a reînnoit temerile că și economia Statelor Unite este vulnerabilă, investitorii arătând cu degetul dizlocările masive de pe piețele de capital și falimentele din sectorul de energie. Nivelul global al valorii acțiunilor de pe marile burse este în scădere cu 6% doar în acest an, inclusiv o pierdere de 5% a burselor din New York. Analiști ai importantului grup financiar, Citigroup au subliniat faptul că 31% din companiile tranzacționate în indicele S&P 500, al celor mai performante companii, au înregistrat pierderi de peste 30% comparativ cu meximele atinse acum 52 de săptămâni.

Investitorii sunt de părere că performanțele slabe ale piețelor de capital sunt un semn că cercul de credit s-a rotit. Grupurile mari de investiții trebuie să platească dobânzi mari pentru credite, credite ce au înghețat complet pentru companiile din sectorul energetic.

„Investitorii nu sunt siguri dacă aceste efecte din sectorul energetic vor avea ca urmare un moment cheie, sistematic asupra economiei” a declarat Michael Gapen, economist la grupul bancar Barclays.

Totuși, se pare că majoritatea economiștilor anticipează că economia Statelor Unite va scăpa de recesiune în acest an. De exemplu, dl. Gapen consideră că șocurile externe nu vor dărâma economia Americii, consumul intern puternic fiind capabil să mențină economia înnafara trendului economiilor aflate în recesiune.

Sursa: Financial Times

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More