Home Economic Economia SUA adaugă 292.000 de slujbe în decembrie, rata șomajului rămâne la 5%

Economia SUA adaugă 292.000 de slujbe în decembrie, rata șomajului rămâne la 5%

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Biroul de statistică cu privire la ocuparea forței de muncă din SUA a anunțat o creștere solidă și pentru luna decembrie, economia americană adăugând 292.000 de noi slujbe. Cifrele depășesc așteptările economiștilor, aceștia estimând un număr de 211.000 de slujbe noi adăugate.

Noile cifre arată că economia americană rămâne pe un trend pozitiv solid, în contrast cu trendurile globale actuale. Pe lângă aceste cifre, autoritățile au anunțat că au revizuit pozitiv raporturile pe lunile octombrie și noiembrie, 50.000 de slujbe noi în plus fiind adăugate decât au fost inițial calculate.

Același departament a anunțat că rata șomajului a rămas la 5% pentru a treia lună consecutiv. O asemenea rată a șomajului este considerată de majoritatea economiștilor ca semnalând o economie cu o deplină ocupare a forței de muncă. Într-o privire de perspectivă, rata șomajului este la jumătatea valorii din 2009, când atinsese un maxim de 10%. De asemenea, în luna decembrie salariile au crescut cu 2,5% comparativ cu anul trecut, cel mai mare procent din ultimii 6 ani.

„Sunt mulți indicatori care arată că economia se mișcă în direcția corectă” a declarat petru CNN Tom Perez, secretarul departamentului muncii al guvernului american. „Este un alt semn că economia se mișcă încet dar sigur în direcția bună” a declarat Kate Warne, strategist pe investiții la Edward Jones pentru BBC. „Nu reprezintă un game-changer cu privire la creșterea vitezei de creștere economică, dar schimbă totuși dinamica ce sugera, conform unor indicatori recenți, că economia ar încetini” a continuat acesta.

Cele mai multe sectoare ale economiei au anunțat creșteri ale numărului de slujbe, însă pentru luna decembrie cele mai importante sectoare au fost construcțiile, sănătatea și serviciile. Aceste trei sectoare au fost responsabile pentru jumătate din numărul de slujbe adăugate. Sectoarele care au pierdut slujbe au fost, în special, sectorul energetic de unde s-au pierdut circa 8000 de slujbe, datorate scăderii prețului petrolului ce a pus presiune pe companiile petroliere. Pe întreg anul 2015, sectorul energetic a pierdut aproximativ 130.000 de slujbe.

Dacă numărul angajaților crește, corelat cu creșteri salariale, este de așteptat ca economia Statelor Unite să-și continue trendul pozitiv în ciuda factorilor externi precum încetinirea economiei chineze sau voalitatea piețelor financiare, sau factori interni precum creșterea în valoare a dolarului american. Comparativ cu anul trecut, dolarul american a crescut în valoare cu aproximativ 10%. O monedă mai puternică afectează negativ exporturile unei țări și sectorul producător al acesteia. De exemplu, în noiembrie exporturile SUA au înregistrat cel mai scăzut număr din ultimii patru ani, iar industria manufactieră a adăugat doar 17.000 de slujbe in 2015. Cu toate acestea, experții consideră că esențială rămâne încrederea consumatorilor, și deci rata șomajului și indexul creșterilor salariale capabile să afecteze puterea de cumpărare a populației, datorită faptului că aceasta determină consumul intern ce reprezintă 70% din întreaga economie, față de 10% de exemplu, cât reprezintă sectorul manufactorial.

Sursa: BBC, CNN, AP.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More