Home Economic Economia Rusiei resimte din plin scăderea prețului petrolului

Economia Rusiei resimte din plin scăderea prețului petrolului

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Economia Rusiei resimte din plin scăderea masivă a prețului petrolului. Conform datelor preliminare publicate de autoritățile din Moscova, economia s-a contractat cu 3,7% în 2015, sectorul de vânzări a scăzut cu 10 procente iar investițiile au scăzut cu 8,4%, cea mai slabă performanță din anul 2009. În contrast, PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,6 procente.

Economia Rusiei a fost afectată de scăderea extraordinară a prețului petrolului, ce a scăzut cu 70% în ultimele 15 luni.

Sancțiunile pe care Europa și Statele Unite le-au impus Rusiei după anexarea Crimeei în 2014 au avut și ele un impact.

Prim-ministrul guvernului rus Dmitry Medvedev a declarat la începutul lunii că dacă prețul petrolului va continua să scadă bugetul pe anul 2016 va trebui revizuit. Președintele Vladimir Putin declarase în decembrie că bugetul este calculat pe un preț al petrolului de 50$ pe baril. Acum barilul de petrol se tranzacționează sub 30 de dolari.

Televiziunea de stat rusă a prezentat această știre sub mesajul „Nu ne panicăm!”, ceea ce înseamnă că, autoritățile de la Kremlin sunt cel puțin îngrijorate. În media din Rusia vina pentru situația economică cade în principal pe scăderea prețului petrolului și mai puțin pe sancțiunile economice, însă ceea ce nu se aude este cineva care să dea vina pe politicile economice ale lui Vladimir Putin.

În cei peste 15 ani de când Putin se află la conducerea de facto a Rusiei el a nu a făcut nimic să prepare economia Rusiei pentru un preț atât de scăzut al petrolului, precum o diversificare a acesteia prin care să se reducă dependența de exporturile de energie. Impozitele pe petrol și gaze naturale generează aproape jumătate din economia țării.

William Jackson, economist la Capital Economics a declarat că „deși partea cea mai dificilă a crizei în Rusia a trecut, economia este încă extrem de vulnerabilă; ultimele scăderi în prețul petrolului și a rublei cresc posibilitatea unui nou an de recesiune”. Săptămâna trecută rubla atinsese minime record relativ la dolarul american, iar luni a scăzut din nou cu 1% pe fondul unei scăderi a prețului petrolului de 3%.

Elvira Nabiullina, șefa băncii naționale a declarat că autoritățile au la dispoziție „toate mijloacele” pentru a menține economia stabilă.

În decembrie șomajul s-a menținu la 5,8%, dar puterea de cumpărare a scăzut cu 10%.

Sursa: BBC.news

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More