Home Economic „Economia mondială se află în pragul unei noi crize” afirmă fostul guvernator al Bank of England

„Economia mondială se află în pragul unei noi crize” afirmă fostul guvernator al Bank of England

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Angliei, Lordul Mervyn King, a avertizat că economia mondială se află la marginea unei noi crize financiare datorită faptului că autoritățile au eșuat în încercările lor de a reforma sistemul financiar după ultima criză.

„O nouă criză este certă, iar eșecul… de a rezolva dezechilibrul în economia mondială face probabil ca această nouă criză să vină mai devreme decât mai târziu”, a declarat Lordul Mervyn King în noua lui carte, fragmente din care sunt publicate în cotidianul britanic The Telegraph.

Cu privire la responsabilii pentru criza financiară din 2008, acesta a delcarat că acesta  „a reprezentat o eroare sistemică, și a ideilor ce au stat la baza acestuia, nu a unor autorități sau a unor bănci, chiar dacă în mod evident unii dintre aceștia au arătat incopetență și lăcomie. A existat o neînțelegere generală cu privire la modul în care funcționează economia.” Această neînțelegere la condus la rândul ei la existența unor dezechilibre în economia mondială. După cum declară fostul guvernator, „înainte de criză, nivelul de consum s-a aflat la un nivel ridicat nesustenabil în Statele Unite, Marea Britaie și alte câteva state din Europa, și la un nivel scăzut nesustenabil în Germania și China; acest fapt a creat dezechilibre în aceste state, cu un consum fie prea ridicat fie prea scăzut relativ la veniturile acestor țări”.

„O eroare majoră înainte de 2007 a fost aceea că politica monetară în momentele de creștere economică și politica de ultim împrumutator (lender of last resort) nu au fost corect integrate. În criza ce a urmat, ajutorul masiv acordat nu a fost pentru a salva băncile ci pentru a salva economia din cauza băncilor” a scris acesta.

Problema acum cosntă în faptul că de la ultimă criză, „guvernele și autoritățile de regrementare au fost hiperactivi la un nivel național și internațional, dar băncile și autoritățile s-au complăcut într-un cerc vicios complex” a continuat acesta.

„Orice altceva se poate spune despre redresarea economică de după criză, aceasta nu a fost însemnată, sau sustenabilă, sau echilibrată” a susținut acesta. Și prin urmare „economia mondială astăzi pare incapabilă în a restaura prosperitatea pe care am considerat-o normală înainte de marea criză”.

Lordul King a fost guvernatorul Băncii Naționale a Angliei într-o perioadă turbulentă, între anii 2003-2013 – o perioadă în care a avut un rol central în salvarea de 500 miliarde £ a sistemului bancar din Regatul Unit, alături de Cancelarul Alistair Darling și Prim-ministrul Gordon Brown, ca urmare a marii crize financiare.

Sursa: The Telegraph

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More