Compania britanică GSK a dat o lovitură economică în ţara noastră prin decizia de a închide la finalul anului 2015 a doua fabrică de medicamente din România, Europharm din Braşov.
Producţia fabricii Europharm a fost transferată în Spania şi Polonia către site-uri alternative ale GSK, gigantul britanic care deţinea la Braşov o producţie de 100 milioane de euro pe an. Decizia companiei britanice GlaxoSmithKline (GSK) a fost luată la sfârşitul anului trecut însă britanicii o avuseseră în plan demult. Dar în ultimii ani compania GSK declara că se caută o soluţie pentru continuarea producţiei la Braşov iar acum, prin renunţarea lanţului britanic la Europharm, 200 de români şi-au pierdut locurile de muncă.
Anunţul oficial a fost făcut pentru presă de către Petru Grădinariu, Manager de comunicare al GlaxoSmithKline România: "Activitatea de producţie a fabricii Europharm din Braşov a încetat în decembrie 2015. În această perioadă se desfăşoară procesul de încetare a activităţii fabricii, care se va finaliza în martie 2016".
În ceea ce priveşte atragerea investitorilor străini în România acest eveniment este al doilea eşec după ce compania Nokia s-a retras din judeţul Cluj în anul 2013. Conform Ziarului Financiar, Europharm Braşov, a fost al doilea producător de medicamente din România. Deasemenea fabrica de la Braşov a fost şi al patrulea exportator din judeţul Braşov.
DCNews relatează despre acest fapt: "Conform unor calcule anterioare, producţia de 100 milioane euro pe an de la Braşov a GSK se transforma în lanţul multinaţionalei în vânzări finale de un miliard de euro". În urma faptului că britanicii de la GSK au pus lacătul pe fabrica de medicamente de la Braşov, aproximativ 200 de muncitori şi-au pierdut locurile de muncă şi conducerea companiei nu a anunţat nicio alternativă sau compensaţie pentru aceştia.
Din vara anului 2013, oficialii britanici de la GSK au anunţat că fabrica de la Braşov, datorită supracapacităţii de producţie a grupului va ieşi din reţeaua GSK. România exportă pe an medicamente de aproximativ 870 milioane euro şi importă de 2,7 miliarde euro.
Sursa: zf.ro, dcnews.ro