Home STIRI ACTUALITATE Telefonul mobil la volan. Un risc major pentru șoferi

Telefonul mobil la volan. Un risc major pentru șoferi

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

 

Telefoanele mobile au devenit indispensabile în viața tuturor, pentru că facilitează comunicarea cu familia, prietenii și efectuarea unor tranzacții importante oriunde și oricând. Însă, un studiu american a arătat că există șapte șoferi din zece care folosesc telefonul mobil chiar și în timp ce conduc. Foarte multe dintre persoane au recunoscut că trimit mesaje, intră pe rețelele de socializare și chiar se fotografiază atunci când sunt la volan.  În acest caz, se mai poate vorbi de conducere în condiții de siguranță?

Un număr alarmant de utilizatori ai telefonului mobil, peste 236 de milioane de americani admit, de asemenea, că nu consideră utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii o practică în condiții de siguranță, așa cum arată studiul realizat în 2015 de o companie americană de telecomunicații. Pentru cei care sunt implicați în apeluri telefonice atunci când sunt la volan, timpul de reacție scade cam la același nivel cu al unei persoane aflate în stare de ebrietate care conduce, spun cercetătorii de la Universitatea Utah din U.S. Chiar dacă producătorii de autovehicule aleg să echipeze autoturismele cu sisteme electronice din ce în ce mai avansate, statisticile evidențiază că odată cu distragerea atenției de la volan prin folosirea unui telefon mobil, se pot produce accidente grave.

Adevărul despre hands-free

Utilizarea căștilor de tip hands free în timpul mersului cu mașina poate provoca distragerea atenției cognitive care degradează performanța în conducere, conform informațiilor oferite de Administrația pentru Siguranța Traficului din America. Conducătorii auto au impresia că sunt mult mai în siguranță atunci când utilizează sistemul hands-free. Se instalează un sentiment de securitate, spun specialiștii, dar cu toate astea, șoferii nu mai au aceeași capacitate vizuală și auditivă, calități care sunt foarte necesare pentru a evita un accident. Nu există nicio diferență semnificativă între dispozitivele de tip hands-free și cele handheld; ambele sunt periculoase, se prezintă într-o publicație juridică americană. 

În România, șoferii care utilizează telefoanele mobile la volan riscă să primească o amendă de 415 lei și două puncte de penalizare, conform regulamentului rutier. Peste 70.000 de șoferi au primit amendă din partea politiștilor pentru ca vorbeau la telefon în timp ce conduceau.

Autoritățile române au făcut apel la prudență în timpul condusului și la conștientizarea unui gest care poate fi chiar și fatal atât pentru șofer, dar și pentru cei care traversează strada.

„Să ne gândim la faptul că mânuirea unui telefon modern presupune ca ambele mâini să fie la telefon și niciuna pe volan. Ţinând o singură mână pe volan, deja șoferul are un mare handicap, nu are a doua mână liberă, iar la telefoanele mobile moderne nu mai are nicio mână pe volan”, a declarat comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor. 

De asemenea, în Belgia, mai mulți adolescenții au trecut printr-un test psihologic. Li s-a spus că dacă vor să obțină permisul de conducere, trebuie să trimită mesaje în timp ce conduc. Reacțiile lor au fost negative, cei mai mulți au susținut cu fermitate că este periculos și că poți muri la volan dacă faci așa ceva sau că este chiar imposibil.

 

Surse: digi24.ro, cellphonesafety.org. www.avvo.com, pdc.ro.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More