Home Sport Doliu în lumea șahului românesc. Maestra Elisabeta Polihroniade a decedat

Doliu în lumea șahului românesc. Maestra Elisabeta Polihroniade a decedat

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Regina șahului din România, Elisabeta Polihroniade, a încetat din viață sâmbătă, 23 ianuarie 2016, la vârsta de 80 de ani, în urma unei suferințe cumplite. Înmormântarea acesteia va avea loc marți, 26 ianuarie 2016, la Cernica.

"După o lungă suferinţă, astăzi, 23 ianuarie 2016, s-a stins din viaţă Elisabeta Polihroniade. Născută în Bucureşti la data de 24 aprilie 1935, Marea Maestră Elisabeta Polihroniade a fost, fără doar şi poate, personalitatea cea mai cunoscută a şahului românesc. 7 titluri de campioană naţională, 9 medalii la Olimpiade (atât individuale cât şi cu echipa), primul arbitru internaţional al României sunt doar câteva dintre performanţele ei profesionale. Pe lângă acestea se adaugă şi activităţile de promovare şi popularizare a şahului, dintre care menţionăm: emisiunea binecunoscută de şah de pe TVR, Revista Română de Şah – Gambit, Campionatul Naţional şcolar de şah şi cele 9 ediţii ale Turneului Regilor. Trupul neînsufleţit va fi depus luni, la biserica Domniţa Bălaşa. Înmormântarea va avea loc marţi, la Cernica", se arată în comunicatul făcut pe site-ul Federației Române de Șah.

Cauza decesului nu se cunoaște, deocamdată, cu exactitate.

"Din păcate s-a prăpădit acum câteva ore, nu ştiu motivul decesului, dar ştiu că se deplasa foarte greu în ultima vreme. Sportul românesc pierde foarte mult prin dispariţia ei, şi mai ales şahul, pentru că a făcut tot ce a putut să promoveze acest sport. Dumnezeu s-o odihnească în pace", a declarat Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului.

În ultimii ani, Elisabeta Polihroniade a încurajat răspândirea șahului în școli, unde a organizat mai multe concursuri cu scopul de a transmite copiilor pasiunea pentru acest sport al minții.

"Eu am jucat mereu activ! Viforos, cu combinaţii… Mergeam cu piesele cât mai departe. Mă plictisea jocul pasiv, poziţional. Stilul de a juca te şi caracterizează, ca om. Şahul, se zice, este artă, ştiinţă şi sport", declarase aceasta pentru Jurnalul Național, în urmă cu mai mult timp.

Elisabeta Polihroniade a descoperit șahul încă din copilărie. La vârsta de 25 de ani a dus numele României culmile internaționale, iar în palmaresul său a acumulat numeroase premii și distincții. În 1967 a primit Ordinul Meritul Sportiv, iar în 2000, Medalia Națională Serviciul Credincios. Este menționată și în cartea de aur a FIDE („Federația Internațională de Șah”).

 

Surse: frsah.ro; gsp.ro; mediafax.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More