Home Externe Der Spiegel: „țările NATO îngrijorate de un posibil conflict între Turcia și Rusia”

Der Spiegel: „țările NATO îngrijorate de un posibil conflict între Turcia și Rusia”

by Mircea Marinescu
6 minute timp de citit

Posibilitatea unui conflict militar deschis între Rusia și Turcia în Siria este în creștere. Oficialii de la Berlin sunt îngrijorați că situația ar putea deveni un test dificil pentru NATO, iar Moscova pare hotorâtă să semene cât mai multă diviziune în sânul alianței, relatează săptămânalul german der Spiegel.

Din ce în ce mai des în cancelariile țărilor NATO se vorbește de o întoarcere la perioada Războiului Rece în ceea ce privește relația cu Rusia. Numai că acum în loc de Cuba avem Siria, locul unde riscul unei confruntări internaționale crește pe zi ce trece. După cinci ani de război civil, există riscul ca acest război să escaladeze într-un conflict serios dintre Rusia și NATO. În ultimele luni relația dintre Moscova și Ankara a devenit una ostilă, iar posibilitatea unei confruntări militare între cele două state pe teritoriul Siriei a devenit mult mai probabilă, cu consecințe pentru alianța Nord-Atlantică imposibil de prevăzut.

Oficialii de la Berlin sunt îngrijorați de cât de aproape NATO și Rusia sunt deja de un conflict militar. În această situație complexă, Siria a devenit un test critic pentru alianță: pentru a descuraja Moscova, NATO trebuie să arate că este gata să stea alături de un membru al alinței în momentele dificile, dar pe de altă parte, NATO vrea să evite un conflict militar cu Rusia cu orice cost.

Oficialii NATO de la Bruxelles văd dinamica dintre Turcia și Rusia ca fiind extrem de volatilă. „Forțele armate ale celor două state sunt ambele active în luptele aprinse de la granița dintre Turcia și Siria, iar în unele cazuri doar la câțiva kilometrii una față de cealaltă”, a declarat un oficial NATO.

Conflictul s-a intensificat atunci când Rusia a devenit o parte activă în războiul civil din Siria, alăturându-se forțelor fidele regimului președintelui Bashar Assad, cu Turcia susținând rebelii ce încearcă să răstoarne acest regim. Situția a devenit și mai fierbinte atunci când Turcia a doborât un avion de luptă al aviației ruse. Ca răspuns la acțiunile Turciei, Putin a încheiat o alință cu forțele minorității curde din nordul Siriei, inamicii direcți ai lui Erdogan. Președintele Turciei i-a acuzat pe aceștia din urmă de atentatul din Ankara de miercuri, ce a ucis 28 de oameni și a rănit 61. Turcia a răspuns prin bombardarea pozițiilor curde din teritoriul Siriei și a ameințat chiar cu invazia terestră, caz în care, este posibil să se confrunte cu trupele ruse. Acesta reprezintă scenariul de coșmar pentru țările Vestice, luptele directe dintre armata turcă și forțele curde înseamnă că armata Rusă va fi implicată direct.

Alianța NATO nu a fost mereu unită, însă în acestă situație există o dorință unanimă pentru ca situația să nu escaladeze și mai mult. Însă cum anume poate fi ea prevenită? Atât Erdogan cât și Putin sunt doi lideri asupra cărora Vestul are puțin control, iar oficialii din cele mai importante cancelarii se întreabă cât de departe pot merge în acest joc de chicken, cât de raționali se vor dovedi în această situație ce are potențialul de a atrage țările NATO în conflict?

Ce se va întâmpla când trupele unui stat membru NATO vor deschide focul asupra trupelor ruse? Oficialii NATO speră că alianța nu va fi chemată direct pentru a se implica, atâta timp cât luptele se limitează la teritoriul Siriei.

Pe de altă parte oficialii germani se tem că scopul lui Putin este acela de a provoca Turcia și de a testa astfel alianța Nord-Atlantică. Și de aceea cancelarul german încearcă să facă tot ceea ce este posibil pentru a opri Turcia în a trimite trupe terestre în Siria. „Acest lucru ar fi ca și cum i-am face Rusiei un favor”, a declarat un oficial de la Berlin. Asta pentru că Germania vede strategia lui Putin în Siria ca vizând în special NATO, încercând destabilizarea alianței. O federație militară ce dezbate deschis dacă sau nu să-și ajute unul din membrii își va pierde repede credibilitatea, ceea ce ar fi un triumf imens pentru Putin, afirmă oficialii de la Berlin.

Într-un efort de a preveni escaladari ulterioare, NATO a ținut să-i transmită un mesaj clar Turciei să nu conteze pe sprijinul alianței în cazul unui conflict cu Rusia ca rezultat a unui atac al forțelor turce. „NATO nu-și poate permite să fie absorbit într-o escaladate militară cu Rusia ca rezultat a tensiunilor recente dintre Rusia și Turcia”, a declarat Ministrul de Externe al Luxemburgului Jean Asselborn. În cazul unei escaladări datorate Turciei, au declarat oficialii de la Berlin și Bruxelles, Ankara nu va putea să invoce tratatele NATO.

Deși articolul 5 al alianței garantează că „un atac armat împotriva unui stat membru va fi considerat ca un atac împotriva tuturor”, oficialii europeni au notat că această garanție este validă doar atunci când un stat membru este atacat în mod clar. Iar Ankara a fost deja criticată pentru doborârea avionului rus, când diplomații NATO au calificat reacția Turciei ca fiind exagerată. „Trebuie să evităm astfel de situații, incidente sau accidente ce pot ieși de sub control” a avertizat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. „Nu vom plăti prețul unui război început de turci” au întărit și oficialii de la Berlin.

Cu toate acestea situația rămâne una alarmantă pentru oficialii NATO, riscul unui incident/accident în acest conflict în care atât de multe facțiuni sunt implicate fiind ridicat. De exemplu Rusia poate retalia sau ataca pozițiile militare ale Turciei, moment în care Ankara poate invoca articolul 5 al alianței. Moment în care posibilitatea unui conflict deschis dintre Rusia și NATO devine foarte probabilă, fiind exact situația pe care liderii alianței atât din Europa cât și din Statele Unite încearcă să-l evite.

În acest joc geo-strategic zecile de mii de refugiați sirieni sunt folosiți pe post de pioni. Putin, prin acțiunile Rusiei în Nordul Siriei a știut că vor determina un val nou de refugiați ce vor ajunge în Europa și vor destabiliza și mai mult uniunea, slăbind totodată poziția cancelarului Angela Merkel. În ceea ce privește Turcia, numărul enorm de refugiați pe care îi are pe teritoriul său reprezintă un garant că Europa are nevoie de cooperarea Ankarei și îi va tolera atacul asupra minorităților curde. Astfel se explică și recenta decizie a NATO de a trimite nave militare în Marea Egee, pentru a neutraliza atuurile lui Putin și Erdogan.

Sursa: der Spiegel.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More