Home STIRI ACTUALITATE Demontarea miturilor conspiraționiste cu privire la originea virusului Zika

Demontarea miturilor conspiraționiste cu privire la originea virusului Zika

by Mircea Marinescu
5 minute timp de citit

În mijlocul temerilor întemeiate pe care răspândirea virusului Zika le-a creeat în rândul populațiilor din America Latină, în ultimele zile o serie de informații eronate au început să circule pe internet și în publicațiile neserioase, conform cărora la originea acestei epidemii s-ar afla țânțarii modificați genetic. Faptele sunt însă clare, nu există nicio dovadă științică care să susțină o asemenea teorie conspiraționistă, sau orice altă afirmație bizară de asemenea natură anti-științifică. Autoritățile atrag atenția că astfel de dezinformări afectează capacitatea instituțiilor de a controla epidemia.

De unde a pornit această „informație”

Conform celor de la Business Insider, primii care au demontat acest mit, această „teorie” a apărut pe site-ul de socializare Reddit, de unde a fost preluat de publicația Russia Today sub titlul de știre „Țânțarii OMG ar putea fi cauza răspândirii virusului Zika, afirmă criticii”. O zi mai târziu tabloidul englez Daily Mail a publicat o știre asemănătoare cu titlul și mai șocant „Sunt oamenii de știință de vină pentru virusul Zika?” Evident acest tip de știre s-a răspândit pe mai multe site-uri similare.

Evident o asemenea idee nu are nicio relevanță sau validitate științifică, iar asemenea „știri” nu fac decât să împiedice informarea corectă a publicului și eforturile instituționale internaționale de control a acestei epidemii.

Pe ce anume se bazează această „teorie”

Aceste maladii precum Zika, febra dengue, febra galbenă sunt răspândite de o specie de țânțari Aedes aegypti, originară din Africa dar care s-a răspândit pe suprafețe largi ale globului. În anii 70, prin utilizarea de pesticide puternice, precum nocivul DDT, programele de control aproape că au eradicat această specie de pe suprafața Americii de Sud. Faptul că aceste programe nu au fost continuate a permis populației de Aedes aegypti să reapară. Astăzi pentru a controla eficient populația de țânțari oamenii de știință au apelat la o metodă ingenioasă de control, și anume prin crearea genetică de masculi sterili.

Conform firmei Oxitec, cea care a desfășurat acest program de control al populației de țânțari, țânțarii creați în laborator posedă un sistem genetic dominant letal. Masculii sunt înzestrați în laborator cu un ADN modificat ce îi face să moară dacă nu sunt hrăniți cu un supliment alimentar ce nu există în natură, și poate fi administrat doar în condiții de laborator. Logica este că odată răspândiți într-un anumit teritoriu aceștia se vor înmulți și vor transmite această genă dominantă urmașilor, ce vor muri de la sine. Iar dacă suficienți de mulți de astfel de masculi sunt răspândiți în natură atunci femelele nu vor avea de ales decât să se înmulțească cu aceștia, și deci controlul populației este realizat.

Nu doar că acest proiect inițial a avut un succes important, reducând populația de țânțari cu peste 90%, dar autoritățile din Brazilia deja încearcă implementarea lui pe o scară largă exact pentru eradicarea acestui virus.

Ce spun oamenii de știință

Întrebat ce părere are despre această idee conspiraționistă profesorul de biologie Alex Perkins, de la Universitatea Notre Dame a declarat că este cât se poate de departe de adevăr. Din contră, „este foarte posibil ca țânțarii modificați genetic să reprezinte una dintre cele mai importante căi de combatere a viruslui Zika. În fapt, ar trebui să ne gândim să folosim acest mijloc și mai mult”.

Ecologistul Tanjim Hossain, de la Universitatea Miami a declarat la rândul său „efectiv, sunt scârbit de această platformă anti-științifică; acest tip de isterie nu este doar iresponsabilă, dar se poate să fie chiar dăunătoare acestor populații vulnerabile din punctul de vedere al sănătății”.

Erori factuale ale acestei teorii conspiraționiste

În primul rând tânțarii masculi Aedes aegypti nu au cum să fi transmis acest virus la om din simplul motiv că aceștia nu mușcă oamenii. Doar țânțarii femele au nevoie de sânge pentru a-și crește progeniturile.

În al doilea rând, ideea acestei teorii că virusul s-a răspândit din aceeași locație cu testele efectuate de către compania Oxitec nu se susțin din imaginile prezentate chiar de aceștia. După cum elocvent demonstrează cei de la Discovery Magazine discrepanța dintre cele două locații este de peste 400 de mile, autoritățile identificând punctul de origine al acestei maladii cu maximă certitudine în localitatea Recife, Brazil și nu în Juazeiro, unde a avut loc programul Oxitec și unde nu a fost inițial înregistrat niciun caz de infecție cu virusul Zika.

Sursa: Business Insider, Discovery Magazine

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More