Home Sport Deleoitte Money League – topul celor mai bogate cluburi de fotbal

Deleoitte Money League – topul celor mai bogate cluburi de fotbal

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Publicat la 8 lui după finalul sezonului competițional 2014-2015, Deloitte Money League reprezintă cea mai recentă și de încredere analiză a performanțelor financiare ale marilor cluburi de fotbal.

Pe acest an beneficiile totale ale celor mai bogate 20 de cluburi de fotbal au crescut cu 8%, însumând aproximativ 6,6 miliarde de euro. Pentru prima dată cluburile aflate pe primele trei poziții au depășit toate suma de 500 milioane euro în venituri. Cluburile din Premier League domină clasamentul, cu 9 echipe în primele 20 și 17 în primele 30, lucru datorat în special întăririi lirei sterline față de euro cu 10%.

Pe primul loc, pentru al 11-lea an consecutiv rămâne Real Madrid cu venituri totale de 577 mil € (față de 549,5 în anul precedent). Clubul spaniol a înregistrat o scădere de 4,3 m€ în drepturi de televiziune dar a înregistat o creștere de 9,1m€ din vânzările de bilete datorită creșterii numărului de spectatori la meciuri. Și mai impresionant a înregistrat un plus de 22,7 m€ provenit din partea comercială. Anul viitor s-ar putea afla sub presiunea rivalilor de la FC Barcelona, ce îi domină sportiv La Liga, însă pot fi ajutați de planurile de a-și moderniza stadionul Santiago Bernabeu, ce le-ar spori și mai mult încasările de la meciuri.

Pe locul secund se află campionii europeni, FC Barcelona cu încasări de 560,8 m € ( față de 484,8 m €) clubul cu cea mai spectaculoasă creștere economică, înregistrând cel mai bun al financiar din istorie. Lucru datorat în special succesului sportiv, anul trecut câștigând toate cele trei compatiții importante. Veniturile din vânzările de bilete au crescut cu 8,7 m € la un total de 116,9 m €, însă cele mai importante creșteri au venit din drepturile tv, o creștere de 10% la un total de 199,98 m € și din sectorul comercial unde au înregistrat un plus de 26% la un total de 244,1 m €. Anul acesta expiră înțelegerea cu Qatar Airways, sponsorul de pe tricourile catalanilor, ceea ce reprezintă un alt sector unde pot înregistra o creștere anul viitor.

Pe locul trei se află clubul englez, Manchester United cu venituri totale de 519,5 m € cu o creștere de doar 1,5 m € față de anul trecut. Deși United nu a fost în sezonul de Champions League, singurul din top 20, succesul financiar se datorează în special acordurilor comerciale lucrative pe care le-a semnat – cu o creștere de 4% la un total de 263,9 m €. În plus, anul acesta va semna un contract gigant cu firma Adidas pe durata a 9 sezoane, fapt ce se estimează că îi va aduce pe primul loc în anul viitor.

Celelalte cluburi din top 10 sunt: Paris Saint Germain ( 480 m €), Bayern Munchen (474 m€), Manchester City (463,5 m€), Arsenal (435 m€), Chealsea (420 m€), Liverpool (391,8 m€) și Juventus (323,9 m€)

Sursa: Goal.com

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More