Home STIRI ACTUALITATE Deciziile instanțelor sunt în favoarea băncilor

Deciziile instanțelor sunt în favoarea băncilor

by Tudor Irina
2 minute timp de citit

Analiza făcută de avocatul Dragoș Bogdan de la Stoica și Asociații pe 15 din cele mai importante județe din România și în București, a arătat că din cele 3.594 de litigii pe legea dării în plată, 593 de dosare au fost soluționate în primă instanță, 357 dintre acestea au fost în favoarea băncilor și 236 nefavorabile instituțiilor de credit.

„Darea în plată nu mai este posibilă în momentul de față: bancă să fie obligată să primească imobilul dat în plată fără să crâcnească”, spune avocatul Dragoș Bogdan.
În urma statisticilor prezentate de avocatul Dragoș Bogdan pe eșantionul luat ca exemplu și analizat în baza site-ului portal.just.ro în toate cele 15 județe a fost înregistrat un număr de 3.594 de litigii pe baza legii dării în plată. În primă fază, 593 de procese dintre acestea au fost soluționate. Este considerat surprinzător numărul destul de mare al proceselor al căror decizii sunt suspendate în așteptarea Curții Constituționale, acest număr fiind de 890 de dosare. Numărul celor repuse pe rol este de doar 78 de dosare.

Din acest număr de 593 de dosare, doar 236 dintre acestea au fost favorabile clienților băncilor iar 357 dintre ele au fost favorabile băncilor comerciale. Altă statistică extrem de utilă prezentată de avocatul de la Stoica și Asociații este una care se referă la dosarele soluționate de instanțele de judecată după publicarea deciziei Curții Constituționale, numărul fiind de 326 de litigii soluționate pe impreviziune.

Avocatu Dragoș Bogdan a definit, cu această ocazie, impreviziunea care stă la baza proceselor existente la ora actuală pe rolul instanțelor de judecată. „(…) un eveniment excepțional şi exterior ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil la data încheierii contractului în privinţa amplorii şi a efectelor sale, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligaţiilor prevăzute de acesta”

Dragoș Bogdan a analizat mai multe cazuri soluționate deja de instanțele de judecată și modul în care aceștia au constatat existența sau lipsa impreviziunii în litigii analizate.

Avocatul a afirmat faptul că darea în plată nu se mai poate realiza în momentul actual doar printr-o simplă notificare, acum fiind condiționată de renegocierea clauzelor contractuale din dosarul de credit. Atunci când nu există un acord, litigiul ajunge în instanță, acolo constatându-se dacă au fost sau nu îndeplinite condițiile de impreviziune. Mai mult decât atât, avocatul Dragoș Bogdan apreciază faptul că prin legea 77/2016, debitorii sunt prejudecați de această lege.

În baza Codului Civil, puteau aplica impreviziunea chiar dacă au aplicat pentru Prima Casă și cei cu valori ale creditelor mai mari de 250.000 de euro.

Potrivit unei declarații recente a viceguvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Liviu Voinea, numărul notificărilor pe Legea privind darea în plată era de 7.000 la finalul lunii februarie, cu o valoare a creditelor notificate de 2 miliarde de lei.

 

Sursa: economica.net

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More