Home Actualitate Decizie istorică a oficialilor chinezi

Decizie istorică a oficialilor chinezi

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

   China a renunțat în mod oficial la politica copilului unic, permițându-le cuplurilor să aibă doi copii.

   Politica copilului unic a fost introdusă în 1978, vizând nașterile din 1979 și până în 2015. Această politică prevedea limitarea la un singur copil per familie, în caz contrar aplicându-se diferite sancțiuni de ordin material părinților. Scopul era de a controla creșterea demografică care în anii '70 părea iminentă. Wang Feng, expert în demografia Chinei, a criticat adoptarea acestei măsuri: "Istoria va privi înapoi către politica copilului unic şi o va considera drept una dintre cele mai grave erori politice pe care China le-a comis în istoria sa modernă". Acesta este de părere că acțiunile nu au fost justificate dat fiind faptul că rata fertilității începuse să scadă încă din prima jumătate a anilor '80.

   Deși în 2008 autoritățile chineze au declarat că guvernul nu va renunța la această politică de control pentru cel puțin încă un deceniu, în luna octombrie a anului 2015, Partidul Comunist Chinez a anunțat renunțarea la aceasta: "În vederea promovării unei creşteri echilibrate a populaţiei, China va continua să susţină politica naţională de bază cu privire la controlul populaţiei şi să-şi îmbunătăţească strategia privind dezvoltarea populaţiei". Reprezentanții aceluiași partid au mai subliniat ideea conform căreia "China va implementa deplin politica -un cuplu, doi copii-, într-un răspuns proactiv la problema îmbătrânirii populaţiei". Această schimbare este pusă pe seama faptului că, în urma unor studii, s-a dovedit că în aproximativ 15 ani China va deveni țara cu cea mai bătrână populație din lume, înregistrând un record de peste 400 de milioane de persoane care vor avea peste 60 de ani.

   La începutul anului 2014 oficialii chinezi anunțau o relaxare a controversatei politici, permițându-le cuplurilor să aibă doi copii în cazul în care atât mama, cât și tatăl erau copii unici, însă în urma unui bilanț efectuat la începutul acestui an s-a constatat că mai puține cupluri, decât se estima, au ales să aibă un al doilea copil. 

   Noua lege care le permite cuplurilor chineze să aibă doi copii a fost adoptată în această duminică și va intra în vigoare începând cu luna ianuarie, 2016.

SURSA: mediafax.ro

   

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More