Home STIRI ACTUALITATE Data de 14 noiembrie 2016 va marca un fenomen astronomic deosebit

Data de 14 noiembrie 2016 va marca un fenomen astronomic deosebit

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

NASA a anunțat că pe data de 14 noiembrie 2016, se va putea vedea cea mai mare lună plină care a putut fi observată de la începutul secolului XXI. Acest eveniment astronomic va mai avea loc în viitor în data de 24 noiembrie 2034. 

Potrivit oamenilor de știință de la NASA: ” "Luna plină ce va apărea în această zi, nu doar că va fi cea mai mare Lună a anului 2016, ci şi cea mai mare care a putut fi văzută de la începutul secolului XXI." În noaptea de 14 noiembrie, cei care vor dori să fie martori ai acestui fenomen rar și deosebit, pot merge departe de luminile orașelor deoarece în funcție de locul în care se află, vor putea vedea cu ochiul liber ceea ce se numește ”iluzia Lunii”. Specialiștii afirmă că într-o zonă în care se află multe clădiri, pomi sau alte obiecte, și luna se află la orizont, se poate vedea oricum dimensiunea ei ca și cum ar fi mărită; dar după 70 de ani, în această noapte, dacă observăm astrul nopții într-un punct în care luna nu e la orizont, ci aproape de el, o vom vedea cel mai aproape de terra.

În anul 1948, a mai avut loc acest fenomen extraordinar, și data de 14 noiembrie 2016 îl va marca din nou. Luna va fi cu 30% mai strălucitoare decât este în mod obișnuit și dimensiunea vizibilă va fi cu 14% mai mare. NASA a explicat fenomenul astfel: orbita eliptică a lunii are o parte numită ”perigeu”, care se află mai aproape de pământ cu 48.280 de kilometri decât cealaltă parte a orbitei. 

 

 

Sursa: descoperă.ro, alba24.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More