Politică

Dacian Cioloș va asigura interimatul, după demisia Ministrului Sănătății

Surse din Guvern au declarat pentru ziarul Mediafax că Premierul a convenit împreună cu Președintele să preia interimar funcția domnului Achimaş Cadariu, care a demisionat din guvernul Cioloș. 

Pe fondul controverselor legate de dezinfectanții diluați din unitățile sanitare, după o discuție cu premierul Dacian Cioloș la Palatul Victoria, Achimaş Cadariu a pus capăt mandatului său de Ministru al Sănătății. Un comunicat de presă al Guvernului confirmă că primul ministru a acceptat demisia. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Patriciu Achimas Cadariu din funcţia de ministru al Sănătăţii. În perioada următoare voi înainta domnului Preşedinte al României Klaus Iohannis propunerea pentru un nou ministru al Sănătăţii," scrie în comunicat. 

La rândul lui, fostul Ministru al Sănătății, a explicat luni, într-o conferință de presă, motivele demisiei: ”În această dimineaţă am avut o discuţie cu premierul Cioloş, după ce în prealabil se anunţase că va fi întrunită o comisie pentru rezolvarea problemei dezinfectanţilor. Au existat diferenţe de abordare, motiv pentru care am decis să îmi înaintez demisia. Şi am să mă explic. Principala preocupare o reprezintă siguranţa pacienţilor, în condiţiile respectării legii. Tocmai de aceea am ales să facem analizele care puteau fi făcute cel mai rapid, în laboratoare autorizate, de personal autorizat, pentru a putea lua măsurile administrative potrivite, tocmai pentru a corecta lucrurile acolo unde urmau să apară probleme. Nu putem să discutăm despre analize care nu sunt făcute în laboratoare autorizate, pentru că aceste lucruri pot să coste România în justiţie."

Patriciu Achimaş Cadariu a dorit și să lămurească în fața presei acuzațiile care i s-au adus public: ”A apărut în spaţiul public, s-a afirmat că aş fi minţit, au fost mai multe interpretări ale declaraţiei mele vis-a-vis de cele 5 procente, şi după cum ştiti, am explicat extrem de clar, ele se refereau la cele 5% din totalul testelor de sanitaţie care fuseseră făcute. Faptul că nu am publicat lista spitalelor era în contextul anchetei penale, iar publicarea ei s-a făcut consecutiv discuţiei cu procurorii şi consecutiv unei cereri oficiale pe care am înaintat-o procuraturii pentru a putea să vă dăm această listă."

Vineri, Președintele Klaus Iohannis îi ceruse fostului ministru ”o analiză exactă şi un plan clar de măsuri de urgenţă” iar sâmbătă premierul îi solicitase să demareze o anchetă administrativă în care să fie verificate toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară, din punct de vedere al concentraţiei şi eficienţei; potrivit relatării Gândul. Achimaș Cadariu a subliniat însă că atunci când a lansat planul de control al infecţiilor, el nu a prezentat ”o listă de cumpărături", ci măsuri concrete și schimbări legislative; scrie aceeași sursă. 

”Un astfel de plan nu se face prin măsuri pompieristice, prin explozii de petarde la televizor, se construieşte în mod constant, aşa cum o lege serioasă se redactează în doi ani, aşa cum un sistem mare, cum este cel al sănătăţii, se schimbă în minimum două mandate, zece ani,” a declarat fostul ministru.

 

Sursa: gandul.info, televiziunea-medicala.ro

To Top
Loading..