Politică

Dacian Cioloş l-a demis joi pe preşedintele ANAF

Preşedintele ANAF, Gelu Diaconu a fost pus sub urmărire penală în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru abuz în serviciu. Deoarece a refuzat să îşi dea demisia din funcţie, premierul l-a demis.

Gelu Diaconu îşi apără poziţia declarând într-un comunicat de presă transmis de către ANAF: ""După cum cunoaşteţi, ieri (miercuri, n.r.), mi s-au adus la cunoştinţă învinuirile în dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Ţuluş, constând într-un pretins abuz în funcţie şi favorizarea făptuitorului. Menţionez faptul că am solicitat să fiu audiat, reţinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian…În ce priveşte solicitarea doamnei ministru Dragu de a îmi prezenta demisia, precizez că nu îi voi da curs întrucât doresc să fiu demis din funcţie, astfel încât la finalizarea acestui dosar cineva să-şi asume consecinţele acestei măsuri."

Joi, Ministrul Finanţelor i-a cerut preşedintelui ANAF să îşi prezinte demisia însă acesta a refuzat şi a transmis că vrea să fie demis, în consecinţă premierul Dacian Cioloş a luat act şi l-a demis pe Diaconu dar şi pe Mihai Vătăşoiu, vicepreşedintele ANAF, care se află şi el în prezent în situaţia şefului său.

Potrivit Gândul, Gelu Diaconu declară că "singura acuzaţie care li se aduce este aceea că am emis două circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobânzile acumulate de alocaţiile copiilor depuse în conturi precum şi pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Reamintesc opiniei publice că anomalia prevăzută în Codul Fiscal a făcut ca aplicaţia informatică să trimită decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, întrucât CASS-ul se calcula la venitul minim şi nu la venitul efectiv, potrivit legii."

DNA a solicitat reţinerea şi arestarea preventivă a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun; iar în acest dosar cei doi aflaţi la conducerea ANAF, Diaconu şi Vătăşoiu sunt acuzaţi că ar fi emis două directive "prin care îi scuteau de la plata impozitelor pe oamenii folosiţi de Păun şi Partida Romilor, în proiectele europene în care ar fi deturnat fonduri", relatează Gândul.

În acest dosar prejudiciul total se ridică la suma de peste 24 de milioane de lei. În perioada 2010-2013 partidul deputatului Păun a inclus în două proiecte europene peste 3.000 de persoane defavorizate, fără cunoştinţa sau acordul acestor persoane. Partidul a selectat persoanele pentru program, apoi conform informaţiilor oficiale, ar fi avut loc deturnarea de fonduri şi spălarea de bani.

 

Sursa: gândul.info

To Top
Loading..