Home STIRI ACTUALITATE Cum te ajută voluntariatul şi unde îl poţi practica în România

Cum te ajută voluntariatul şi unde îl poţi practica în România

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

Voluntariatul este o modalitate de a te implica în comunitate şi de a-i ajuta pe alţii însă te ajuţi şi pe tine îmbogăţind CV-ul pentru că legea permite ca, în funcţie de ONG să echivalezi voluntariatul cu practica profesională.

Voluntariatul, dincolo de atestarea lui printr-o adeverinţă sau plusul adus CV-ului personal, oferă beneficii practice celor care decid să devină pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă voluntari. Multe obiective pot fi atinse prin voluntariat şi conform specialiştilor în psihologie socială, prin această modalitate de a lucra îţi creşti mult stima de sine dar înveţi şi în ce mod să relaţionezi cu ceilalţi pentru a fi înţeles şi a înţelege nevoile oamenilor.

În primul rând, voluntariatul te învaţă practic, pe teren, ce înseamnă empatia şi pentru cei care îşi doresc să schimbe lumea începând cu propria persoană este metoda cea mai benefică prin care să înceapă acest demers. În România voluntariatul nu este la fel de promovat sau popular ca în alte ţări însă conform unui studiu realizat de Asociaţia MaiMultVerde în septembrie 2010 despre evoluţia voluntariatului în ţara noastră, s-a constatat o creştere de peste 50% a activităţilor de tip voluntariat, în special în rândul tinerilor şi adolescenţilor. Anul cu care s-a făcut comparaţia a fost 2004 însă de la revoluţie încoace această activitate de tip social a cunoscut o pondere în creştere cu fiecare an. 

În al doilea rând, voluntariatul aduce beneficiul de a intra pe piaţa acelor instituţii şi organizaţii care îl promovează şi ulterior există şansa ca de la activitate neplătită să se ajungă la angajare, în funcţie de ONG sau companie şi de voluntar. Chiar dacă persoanele care practică voluntariatul dăruiesc din energia, timpul şi cunoştinţele lor iar compensaţia nu este materială, această modalitate de implicare în viaţa socială nu este o pierdere de timp şi atât voluntarii cât şi persoanele care beneficiază de pe urma muncii voluntare, au o perspectivă mai pozitivă asupra mediului în care trăiesc.

Preşedintele Federaţiei Volum, Cristina Rigman vorbeşte despre modul în care este perceput voluntariatul în România, astfel:

"Conceptul de voluntariat şi-a dobândit destul de greu locul în societatea românească de după 1989. Primele contacte după decembrie 1989 au avut loc prin intermediul diferitelor entităţi străine care aduceau în România ajutoare de diferite feluri şi, odată cu ele, de cele mai multe ori şi voluntari. Ulterior au început să funcţioneze în România programe de asistenţă pentru dezvoltare bazate pe voluntariat de tipul Peace Corps, realizat de SUA, sau Voluntary Service Overseas (realizat de organizaţia cu acelaşi nume din Marea Britanie). Voluntariatul autohton / practicat de români a rămas însă o perioadă destul de sporadic, fiind mai degrabă un comportament excepţional al unor oameni cu curajul de a alege o astfel de opţiune. (Re)apariţia sectorului neguvernamental a adus un impuls necesar creşterii gradului de dezvoltare a voluntariatului autohton. Încet încet au apărut şi voluntarii români afiliaţi organizaţiilor neguvernamentale create."

Unde poţi practica voluntariatul în România?

Există diferite programe de voluntariat implementate la nivel naţional şi două dintre cele mai cunoscute organizaţii sunt Greenpeace şi Crucea Roşie. La Greenpeace poţi ajuta la protejarea pădurilor seculare, promovarea unui viitor lipsit de subtanțe toxice, promovarea unei agriculturi sustenabile, deasemenea alături de activiştii de la Greenpeace poţi proteja mediul înconjurător. Organizaţia este independentă şi a fost înfiinţată în anul 1971 în Canada de către un grup mic de activişti. În prezent, organizaţia are filiale în 41 de state. Pentru mai multe informaţii şi înscriere în Greenpeace se poate accesa site-ul greenpeace.org

Crucea Roşie, cea mai veche organizaţie umanitară din ţara noastră şi cea mai mare organizație umanitară la nivel mondial, recrutează permanent voluntari, având numeroase activităţi în care, în funcţie de aptitudini, românii se pot implica. La Crucea Roşie se poate face voluntariat chiar şi pentru o singură zi şi pentru detalii şi înscriere se poate accesa site-ul crucearosie.ro.

Domeniile în care voluntarii de la Crucea Roşie activează în beneficiul comunităţii şi dobândesc experienţă sunt: sănătate-campanii de promovare a sănătății; prevenirea fumatului, a drogurilor etc; activităţi cu caracter general-organizarea de tabere pentru tineret; social- distribuirea de ajutoare persoanelor în vârstă, activităţi cu copiii din centrele de plasament şi multe altele care vizează aspectele deficitare din viaţa comunităţii.

 

Sursa: respirotime.ro, pr-românia.ro, herald.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More