Home STIRI ACTUALITATE Cum folosesc oamenii de ştiinţă maşina pentru vată de zahăr

Cum folosesc oamenii de ştiinţă maşina pentru vată de zahăr

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Într-un comunicat de presă, profesorul Leon Bellan a explicat cum utilizează cercetătorii maşina care fabrică vata de zahăr şi ce pot crea cu aceasta.

Leon Bellan, profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea Vanderbilt a participat în timpul studenţiei sale la un curs de  inginerie tisulară şi i-a venit o idee care avea să îi fie utilă mai târziu în carieră. El s-a gândit să producă vase sanguine artificiale cu ajutorul utilajului care face vata de zahăr. Profesorul Bellan a povestit unei publicaţii media:

             "M-am dus la Target şi am cumpărat o maşină de făcut vată de zahăr cu aproximativ 40 de dolari şi s-a dovedit că aceasta poate produce fire care au aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr uman, ceea ce e aproximativ aceeaşi mărime cu cea a capilarelor."

Cercetătorul împreună cu echipa sa au folosit un polimer numit "PNIPAM", solubil la unele temperaturi şi insolubil la altele, ca să poată crea ţesuturi articifiale deoarece în ingineria tisulară se utilizează aşa-numitele "hidrogeluri", geluri pe bază de apă; şi Bellan a fost nevoit să găsească o alternativă la aceste geluri fiindcă ele aveau o problemă în contact cu mecanismul care produce vata de zahăr.

Echipa de cercetare a descoperit că dacă menţin acest gel, cu ajutorul unei matriţe speciale, la o temperatură constantă care să îl împiedice să se dizolve în apă, pot crea un sistem tridimensional de capilare artificiale; conform Mediafax. Sistemul artificial creat de profesorul Bellan şi echipa sa a fost capabil să ţină pentru mai mult de o săptămână celule în viaţă, potrivit raportului oficial. Deşi această metodă de a crea vase sanguine artificiale utilizând mecanismul pentru vata de zahăr este încă în stadiul de cercetare, profesorul Bellan speră că în cele din urmă metoda va duce la existenţa unui sistem care să sprijine domeniul medical în crearea organelor artificiale.

"Scopul nostru este de a crea un set de instrumente de bază, care va permite altor cercetători să folosească această abordare simplă, cu costuri reduse pentru a crea un sistem vascular artificial necesar pentru a susţine ficatul, rinichii, oasele şi alte organe" a declarat profesorul Leon Bellan de la Universitatea Vanderbilt, SUA.

 

Sursa: mediafax.ro, realitatea.md

 

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More