Home Politică Criza refugiaților și destrămarea UE

Criza refugiaților și destrămarea UE

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

   Ministrul de Externe al Germaniei a avertizat că Uniunea Europeană s-ar putea destrăma dacă nu se vor găsi soluții de gestionare a crizei refugiaților. În același context acesta a cerut și combaterea populismului de extremă-dreapta.

  În 2015 în Germania au pătruns aproximativ un milion de refugiați, fapt pentru care Guvernul condus de Angela Merkel a cerut ajutorul altor țări membre ale Uniunii Europene cu scopul de a gestiona mai eficient criza, însă s-a lovit de rezistența opusă de țările din partea estică a Europei: "Fie Europa se coalizează și dă dovadă de solidaritate în ceea ce privește acțiunile sale în această perioadă grea pentru sute de mii de persoane, fie vor fi ridicate bariere din nou", a afirmat Frank-Walter Steinmeier în timpul discursului rostit la Congresul anual al social-democraților.

   Frank-Walter Steinmeier este un politician german, vicepreședinte al Partidului Social Democrat al Germaniei și ministru de externe al Republicii Federale Germania din 17 decembrie 2013 până în prezent. Acesta a ținut să atragă atenția asupra faptului că proiectul Europei unite riscă să se prăbușească: "Viziunea unei Europe unite se poate nărui. În vederea continuării acestui proiect, trebuie să opunem rezistență populiștilor de extremă-dreapta".

   Declarațiile șefului diplomației germane au venit după ce o formațiune de extremă-dreapta, cunoscută sub numele de Frontul Național, a obținut o victorie în primul tur al scrutinului regional organizat în Franța, reușind să zdruncine peisajul politic al țării înainte de alegerile prezidențiale din 2017.

   În ceea ce privește Spaţiul Schengen, cancelarul german, Angela Merkel a anunțat că viitoarele reglementări referitoare la acesta depind de disponibilitatea statelor memebre ale UE de a participa la o schemă permanentă de distribuire a refugiaţilor pe baza cotelor obligatorii.

   În Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne, România a votat  împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, însă planul a fost aprobat. Dacian Cioloș a afirmat că România va fi în continuare rezervată faţă de un mecanism permanent de relocare a refugiaților: "România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare a refugiaților. Consider că relocarea refugiatilor nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele, iar săptămâna viitoare la Consiliu European, dacă va fi cazul, voi reitera rezerva față de adoptarea unui astfel de mecanism".

 

 

SURSA: reuters.com

   

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More