Home Externe Criza refugiaților – o testare a europenilor

Criza refugiaților – o testare a europenilor

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

   Angela Merkel a descris criza refugiaților ca fiind o "încercare istorică" pentru europeni.

   Criza refugiaților în Europa este un fenomen politico-social declanșat pe fondul conflictelor din țările Orientului Mijlociu și din cele nord africane. Aceasta are la bază încălcarea drepturilor omului în aceste state și condițiile precare de viață. Este considerată a fi cea mai mare criză a refugiaților de după cel de Al Doilea Război Mondial.

   În timpul conferinței anuale a partidului din care face parte, Uniunea Creștin-Democrată, Angela Merkel și-a apărat politica referitoare la refugiați și a afirmat că Germania a făcut ceea ce trebuia în acest caz, îndeplinindu-și rolul umanitar în astfel de situații. Aceasta a mai declarat că fluxul migrațiilor s-ar mai fi redus, lucru așteptat de anumiți membri ai partidului, după ce mai mult de un milion de persoane au pătruns anul acesta pe teritoriul Germaniei ca rezultat al condițiilor dictate de situația din Orient.

   Decizia Angelei Merkel de a-i accepta pe refugiații care fugeau din calea războiului din Siria nu a fost bine primită de membrii partidului din care face parte, astfel că lucrurile s-au mai liniștit în momentul în care a declarat că valul de migranți a fost "vizibil redus". Cancelarul a ținut să afirme că acest lucru este în interesul Germaniei și a înșiși migranților. Merkel a respins impunerea unor limite superioare a numărului de refugiați, fapt dorit de unii colegi de partid, dar mai ales de către liderul partidului conservator Uniunea Creștin-Socială din Bavaria.

   În ciuda tensiunilor resimțite în timpul conferinței organizate în acest weekend la Karlsruhe, Angela Merkel a părut relaxată, discursul ei fiind întrerupt în repetate rânduri de ropote de aplauze. Acesta a descris 2015 ca fiind "un an incredibil" și a adăgat că decizia luată de Germania și Austria de a le permite refugiaților să pătrundă pe teritoriul acestor două țări, după ce au fost blocați în capitala Ungariei, a reprezentat un gest imperativ din punct de vedere umanitar: "Ceva ce a fost departe de noi, ceva ce am văzut doar la televizor, este acum literalmente în fața ușii noastre. Războiul din Siria, răspândirea grupării Statul Islamic în Siria și în Irak, faptul că Libia nu are un guvern funcțional, situația din Afganistan – toate aceste fapte nu mai sunt departe de noi, ci trebuie să ne confruntăm cu ele", a mai declarat aceasta.

   În ceea ce privește situația din alte țări, autoritățile din Grecia trebuie să facă față numărului mare de refugiați ajunși în Atena, fapt pricinuit de politica dusă de țările balcanice care doresc oprirea înaintării acestora spre nord. S-a luat în considerare semnarea unui acord în vederea subvenționării cazării migranților. Tranzacția dintre guvernul grec, Agenția ONU pentru Refugiați și Comisia Europeană va asigura spații de locuit pentru 20 000 de refugiați nou veniți în capitala Greciei.

SURSA: bbc.com

   

   

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More