Home Economic Cresterile salariale vor creste deficitul bugetar cu peste 3%

Cresterile salariale vor creste deficitul bugetar cu peste 3%

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Fondul Monetar Internaţional atenţionează Guvernul României, că reducerea taxelor şi creşterea salariilor vor duce la un deficit bugetar care poate depăşi 3% din produsul intern brut pe 2016.

"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate – o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale – vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", precizeaza Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania.

România a încheiat încă din anul 2009 trei acorduri de împrumut cu FMI şi Uniunea Europeană, acorduri care au reprezentat o bază pentru privatizarea companiilor de stat şi politicile guvernamentale.

“Lipsa progreselor in zona reformelor structurale constituie un obstacol principal pentru perspectivele de crestere pe termen lung. Cel mai puternic pilon al reformelor structurale din Romania a fost imbunatatirea continua a cadrului de formare a preturilor in energie, acompaniata de eforturi permanente de intarire a sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Cu toate acestea, actiunile de imbunatatire durabila a performantelor obtinute de multe intreprinderi de stat (IS) ineficiente din sectoarele transporturi si energie au fost stopate, acest lucru datorandu-se partial neimbratisarii pe deplin a conceptului de mai buna guvernare corporativa a acestora. Noul proiect de act normativ privind guvernarea corporativa, daca va fi implementat in maniera acoperitoare, va constitui o oportunitate de recladire a credibilitatii in acest domeniu. In acelasi timp, autoritatile ar trebui sa dea un nou impuls implicarii sectorului privat in IS, prin oferte publice initiale sau prin privatizari strategice”, mai precizezaza Andrea Schaechter.

Fondul Monetar Internaţional, a încheiat o vizită de 7 zile în România, unde a purtat discuţii cu autorităţile, discuţii legate de bugetul de stat pentru 2016 şi evoluţia economiei româneşti.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More