Home Economic Creșterea numărului de împrumuturi neperformante și a falimentelor, semnale de alarmă pentru economia Turciei

Creșterea numărului de împrumuturi neperformante și a falimentelor, semnale de alarmă pentru economia Turciei

by Mircea Marinescu
4 minute timp de citit

După ani de creștere economică accelerată, alimentată de expansiunea creditelor și consumul intern, acum împrumuturile neperformante și falimentele în creștere pun presiune asupra băncilor și riscă să expună fragilitatea economiei reale a Turciei, relatează cotidianul turc Hurriyet.

Previziunile asupra creșterii economiei Turciei anunțate de către Banca Mondială săptămâna trecută, sugerează o încetinire până la 3,5% din PIB pentru acest an, cu mult sub cifrele obținute de partidul de guvernământ în primii ani aflați la putere, când se apropiau de 10%. Scăderea dramatică a sectorului turistic, la care se adaugă situația instabilă din Sud-Estul Turciei își vor face și ele simțit efectul.

Există deja un scepticism crescând din partea investitorilor străini, iar băncile încep să nu mai extindă liniile de creditare, fapt ce pune într-o situație delicată firmele cu un nivel ridicat de îndatorare. Până acum, în 2016, 240 de firme au intrat în procedură de faliment, prin care cer protecție în fața creditorilor, aproape la fel de multe ca întreg anul trecut.

„Principalul motiv pentru care am început procesul de amânare al falimentului (tip de proces anterior intrării în faliment) se datorează faptului că băncile au terminat creditarea înainte de termenul de maturitate”, a declarat pentru Reuters directorul unei companii importante. „Anul 2016 va fi unul extrem de greu pentru noi”, a completat acesta.

Guvernul a promis o serie de măsuri pentru încuraja productivitatea și investițiile în industrie, acum că economia turcă începe să se confrunte cu probleme serioase. Dar mulți economiști afirmă că acestea vin prea târziu.

„Scăderea profiturilor companiilor indică că trebuie să luăm noi măsuri. Acest lucru nu poate fi explicat doar prin factori circumstanțiali, ci și prin factori structurali”, a declarat ministrul de finanțe, Naci Agbal.

Nu doar firmele mari par fi afectate de condițiile economice, micile întreprinderi, pentru mult timp, motorul economiei Turcei, resimt dificultățile economice mai ales după ce autoritățile de la Ankara au majorat salariul minim pe economie cu 30% la începutul acestui an. O cifră îngrijorătoare este faptul că în luna ianuarie a acestui an, numărul total al locurilor de muncă a scăzut cu 2,7 procente, sau 379,000 în termeni absoluți.

Companiile din sectorul industrial, în special fier și oțel, cât și retail-erii alimentari și de produse tehnologice sunt cei mai expuși riscului, afirmă Özlem Özüner, director executiv al firmei de asigurări Euler Hermes Turkey, arătând către impactul prețului mic al comodităților. Acesta a afirmat că aproape 15,000 de firme vor intra în faliment în acest an, o creștere de 8%.

Acest fapt va afecta și mai mult sistemul bancar, unde creșterea nivelului creditelor neperformante a erodat apetitul acestora pentru creditare, element esențial în stimularea economiei.

Sursa: Hurriyet Daily News.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More