Cea mai importantă economie a lumii și-a încetinit ritmul de creștere la o rată anuală de 0,7%, în ultimele trei luni, într-o scădere semnificativă față de o rată de 2% în perioada precedentă. Economiștii prevăzuseră o creștere de 0,8%, iar pentru întreg anul 2015 rata de creștere s-a menținut la 2,4%, la fel ca și în anul 2014.
Rezultatele economice slabe ale acestui sfert de an sunt o reamintire a slabei reveniri economice după Marea Recesiune din 2008, și subliniază pierderea avântului economic la începutul acestui an. Experții de la Banca Federală Americană au luat notă de cifrele slabe ale economiei americane, dar au declarat că atenția lor este concentrată pe ceea ce se întâmplă peste hotarele Americii. Cu toate acestea, Banca Federală a crescut rata dobânzii în luna decembrie, pentru prima dată din iunie, notând îmbunătățirea cifrelor de pe piața muncii.
Mesajele ultimelor cifre sunt destul de pesimiste. Per total exportorile au înregistrat o scădere de 2,5% pe fundalul aprecierii dolarului ce a făcut bunurile americane să fie mai scumpe peste hotare. În ultimul an dolarul a câștigat aproape 11% față de monezile pricipalilor parteneri comerciali ai SUA, ducând la un deficit comercial ce a reprezentat un minus de 0,47% din procentul creșterii economice.
Un alt factor important l-a reprezentat scăderea prețului petrolului ce afectează sectorul energetic, investițiile aici și cererea de echipamente și utilaje afectând întreaga economie. Investițiile în explorări miniere, puțuri și alte forme de extracție a înregistrat o nouă scădere de 38,7% în acest sfert anual, după 47% în perioada precedentă. Pe tot anul 2015, investițiile în acest sector au scăzut cu 35%, cea mai mare scădere din anul 1986. Scăderea cu 60% a prețului petrolului de la mijlocul anului 2014 a forțat marile companii de extracție ca Schlumberger și Halliburton să-și reducă drastic bugetele de investiții.
Aceste ultime cifre arată că marile probleme ale economiei Americii vin de pe plan internațional – în particular, încetinirea celorlalte mari economii, creșterea valorii dolarului, scăderea pieții de materii prime și instabilitatea piețelor financiare.
În ciuda acestor date în mare parte negative, specialiștii nu cred că autoritățile de la Banca Federală vor interveni din nou asupra ratei dobânzii.
„Sectorul de export al Statelor Unite încă pare vulnerabil la aprecierea dolarului, și acesta este un alt motiv pentru care Banca Federală va fi foarte scrupuloasă cu modificarea ratei dobânzilor” a declarat Rob Carnell, economist la ING. „Per total, aceste numere susțin concluziile pe care ni le-au oferit cifrele lunare, anume că economia și-a pierdut avântul la sfârșitul lui 2015. Momentan ne chinuim să întrevedem cum se poate schimba acest scenariu în perioada următoare”.
Din cele peste 12 reveniri economice de după Al Doilea Război Mondial, aceasta a fost cea mai înceată, conform lui Patrick Newport, economist la IHS Global Insight.
Sursa: Fianacial Times, Reuters