Home Economic Contrabanda cu ţigarete în creştere în ultimii cinci ani în România

Contrabanda cu ţigarete în creştere în ultimii cinci ani în România

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Compania de Cercetare Novel Research a oferit date prin care arată că pe piaţa neagră a crescut comerţul cu ţigarete în ultimii cinci ani, iar în luna noiembrie 2015 în Nord-Estul României s-a înregistrat cea mai mare creştere.

Marian Marcu, directorul Novel Research a declarat: "Piața neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, și în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piața neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendință ascendentă, ajungând  în luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent).

"Din punct de vedere al provenienței, crește vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Așa numitele "cheap whites", deși se află în scădere (minus 7,9 p.p. față de septembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieței negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)".

Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris România a comunicat presei că România se află deasupra nivelului mediu în Europa în ce priveşte ponderea comerţului cu ţigarete pe piaţa neagră. "În acest moment, în România, ponderea comertului ilicit cu țigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană. Apreciem eforturile constante ale autorităţilor și întelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ținând cont că ne aflăm la granița Uniunii, și avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă  a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comertului ilicit cu țigarete înregistrat la sfârsitul anului 2015, pe lângă pierderile substantiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o bilă neagră pentru România în procesul de aderare la spatiul Schengen" afirmă Olaru.

Pe de altă parte, Adrian Pirau (Market Development Manager, Imperial Tobacco România) spune că instituţiile care reglementează sectorul tutunului ar trebui să susţină eforturile autorităţilor de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete. "Eforturile autorităţilor de aplicare a legii trebuie susţinute şi de instituţiile care reglementează sectorul tutunului. Ca urmare, pentru protejarea pieţei legale şi implicit a veniturilor statului, este esenţial să cunoaştem cadrul legal în care ne vom desfăsura activitatea. În acest sens, subliniez că procesul de transpunere a Directivei tutunului este în cea mai mare parte a tărilor UE în faza de finalizare, în timp ce noi suntem departe de această etapă", a declarat Adrian Pirau în comunicatul Agerpres.

Potrivit lui Adrian Pirau, şase grupări infracţionale suspectate de traficul a 7 milioane de ţigarete în decurs de câteva luni, au fost destructurate de către oamenii legii în luna noiembrie 2015.

 

Sursa: Agerpres.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More