Home Externe Comisia Europeană îngrijorată de schimbările legislative ce privesc televiziunea națională din Polonia

Comisia Europeană îngrijorată de schimbările legislative ce privesc televiziunea națională din Polonia

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Instituțiile europene si-au exprimat îngrijorarea cu privire la noile schimbări pe care guvernarea de extremă dreapta din Polonia le-a adoptat care, consideră acestea, urmăresc să oprească opiniile critice la adresa guvernului de la posturile naționale de televiziune și radio.

După câștigarea alegerilor aprlamentare din luna octombrie a anului trecut, partidul de extremă dreapta Lege și Dreptate (PiS) a controlat atât președenția statului cât și ambele camere ale parlamentului. În primele două luni de guvernare si-a concentrat energiile pe controlul strict al serviciilor de informație, curții constituționale și a altor servicii civile. Iar acum si-a îndreptat atenția asupra posturilor naționale de televiziune și radio. În data de 31 decembrie, parlamentul polonez, în ciuda unei scrisori deschise din partea Uniunii Europene prin care aceasta își manifesta îngrijorarea, a adoptat un amendament la legea audio vizualului prin care conducerile televiziunii naționale TVP1 și a radioului național Polskie Radio, erau schimbate din funcție. În urma acestei modificări ministerul de finanțe devenea autoritatea responsailă cu numirile noilor conduceri. Astfel, în timp ce Polonia pare a se îndrepta spre un stil iliberal de democrație asemănător cu modelul Ungariei, Comisia Europeană a avertizat că vor exista consecințe ca urmare a acestor schimbări legislative.

Directorul televiziunii TVP1 a demisionat în seara în care legea a trecut în parlament, înainte ca aceasta să intre în vigoare, în timp ce postul de radio a protestat deschis prin repetarea la fiecare oră a imnului național alternativ cu imnul Uniunii Europene, Oda Bucuriei a lui Beethoven. Canalele media de centru și de o orientare liberală au criticat aspru schimbările legislative, în timp ce mediile pro-guvern au declarat noile legi ca o încercare a PiS de a depolitiza mass media.

Membrii partidului de guvernământ nu vor să mai audă însă de alte critici. „Dacă mass media își imaginează că în următoarele săptămâni vor reuși să absoarbă atenția publicului polonez cu criticile lor la adresa schimbărilor pe care le-am adus legii noi , atunci acest lucru trebuie oprit” a declarat Ryszard Terlecki liderul grupului parlamentar al PiS. Iar Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la guvernare, a dat vina pe canalele media aflate „sub influența Germaniei”. La fel, un alt parlamentar al PiS a declarat că ideea unei mass media opolitice reprezintă un „mit idealist periculos” ce îngreunează actul de guvernare.

În data de 13 ianuarie Comisia Europeană se va întruni pentru a discuta cazul Poloniei și dacă consideră că aceste modificări legislative violează normele europene impuse de Comisie ar putea suspenda dreptul de vot al Poloniei.

Sursa: The Economist.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More