Cultură

Coloseumul — Centrul „cultural“ al Romei antice

Coloseumul este un monument turistic din Roma vizitat de foarte mulți turiști din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman.Probabil aţi dori să ştiţi mai multe lucruri despre Coloseum — când a fost construit şi ce spectacole s-au ţinut acolo. 

Coloseumul a fost numit iniţial Amfiteatrul Flavian deoarece a fost construit în colectiv de către împăraţii din familia Flavia: Vespasian, Titus şi Domiţian. Vespasian a început construcţia între anii 72 şi 75 e.n., fiul său, Titus, a continuat lucrarea şi a inaugurat edificiul în anul 80 e.n., iar mai tîrziu, fratele său, Domiţian, l-a terminat. pare că abia în secolul al optulea e.n. această arenă a ajuns să fie numită Coloseum. Unii sunt de părere că numele derivă din dimensiunile sale uriaşe. Alţii spun că din cauza colosului lui Nero din apropiere, o enormă statuie de aproximativ 33,5 m înălţime, care îl reprezenta pe Nero în calitate de zeu-soare.

El a fost construit în forma unei elipse, cu axa mai mare de 188 m şi cu cea mai mică de 156 m. Are un perimetru de 527 m şi o înălţime de 57 m. Lucrarea a pretins zeci de mii de tone de travertin, un fel de marmoră care se găseşte în împrejurimile oraşului Tivoli şi 300 de tone de fier pentru sudarea blocurilor de marmoră. Constructorii au utilizat totodată o mulţime de materiale care astăzi se numesc prefabricate. Blocuri masive de beton şi coloane de piatră au fost fabricate în altă parte şi apoi transportate în locul construcţiei. Aşa se explică rapiditatea cu care a fost construit Coloseumul. 

Din exterior se pot vedea trei etaje cu arcade perfect simetrice. Iniţial fiecare arcadă era împodobită cu o statuie, şi fiecare etaj avea 80 de arcade. Deasupra etajului al treilea, se poate vedea un al patrulea etaj cu ferestre dreptunghiulare mari în zid. Unele surse pretind că el ar fi putut cuprinde peste 70.000 de spectatori. Auditoriul era protejat de o enormă tendă sau velarium, care acoperea suprafaţa arenei în care erau aşezate scaunele.Intrarea în Coloseum era gratuită. Aceasta făcea parte din politica împăraţilor care ofereau reprezentaţii gratuite pentru a ţine poporul sub control. În realitate, aceste spectacole erau ca un drog care corupea conştiinţa poporului. Poetul roman Juvenal utiliza faimoasa expresie «panem et circenses», «pîine şi jocuri de circ», deplângând comportamentul poporului roman care trăia în special pentru a mânca şi pentru a se distra.
Societatea romană era divizată în clase aşa după cum reiese din repartizarea locurilor în arenă. Locurile din faţă erau rezervate senatorilor. În spatele acestora erau locurile nobililor şi restul, mai sus, erau locurile pentru femei şi sclavi.

Existau două tipuri principale de spectacole, munera, sau lupta dintre doi gladiatori şi venationes, vânătoarea de animale sălbatice. De asemenea, aici erau omorâţi şi criminalii, fiind predaţi neînarmaţi gladiatorilor sau aruncaţi la animalele sălbatice. Moartea lor oferea un spectacol oribil pentru «distracţia» publicului.Sclavi erau aleşi îndeosebi dintre prizonierii de război care acceptau orice muncă pentru a-şi scăpa pielea. Unii erau criminali care, pentru a evita sentinţa de condamnare la moarte, căutau o şansă mai bună în lupta de gladiator. Alţii deveneau în mod voluntar gladiatori. Existau şcoli care îi instruiau înainte de a-şi începe cariera. Li se permitea să utilizeze diferite instrumente de luptă, cum ar fi sabia sau suliţa şi scutul, sau plasa şi tridentul (furca cu trei dinţi). Chiar dacă întrecerile erau numite ludi gladiatorii, jocurile gladiatorilor, astfel de întâlniri erau spectacole tragice care adeseori sfârşeau cu moartea unuia dintre concurenţi.
Atunci când gladiatorii intrau în arenă, îl salutau pe împărat cu cuvintele, «Ave, Caesar, morituri te salutant», ceea ce înseamnă, «Slavă ţie, Cezar, cei ce merg la moarte te salută.»

Spectacolele cu animale erau adeseori simple reprezentaţii ale unor animale sălbatice dresate care se supuneau ordinelor dresorului lor, foarte asemănător cu ceea ce vedem în zilele noastre în arenele de circ. Dar de cele mai multe ori, animalele sălbatice se luptau între ele sau erau urmărite şi ucise. Era un adevărat masacru. Imaginaţi-vă, atunci când Coloseumul a fost inaugurat, 5.000 de animale sălbatice au fost ucise într-o singură zi!

Coloseumul scoate în evidenţă extraordinarele talente ale anticilor romani în domeniile arhitecturii şi construcţiei. Ei au fost constructori de poduri, drumuri, apeducte, teatre, arene, temple şi palate.
 

Surse:tribunesandtriumphs.org, wikipedia.org, travel.descopera.ro

To Top
Loading..