Home STIRI ACTUALITATE Clasa pregătitoare. Momentul plin de anxietate al copiilor

Clasa pregătitoare. Momentul plin de anxietate al copiilor

by Tudor Irina
4 minute timp de citit

Prima zi de şcoală reprezintă un moment plin de emoţii, dar mai ales de tensiune pentru cei mici. Cu toate acestea, clasa premergătoare pare a fi una dintre cele mai pline de tensiune zile pentru aceştia, deoarece sunt conştienţi de faptul că vor fi înconjuraţi de o mulţime de copii străini dar şi că vor trebui să se adapteze unui mediul care este unul complet nou şi necunoscut pentru ei.

Toate aceste lucruri sunt greu de „digerat” de către copiii în vârstă de numai 6 ani, motiv pentru care părinţii sunt primii care trebuie să intervină şi să ofere suport pentru ca micuţii lor să poată combate această stare de anxietate.

Pentru ca acest lucru să se desfăşoare în condiţii optime, iată care sunt aspectele de care trebuie să ţineţi cont.

  • Nu ignoraţi emoţiile care pun stăpânire asupra copiilor dumneavoastră

Nu trebuie să vă împăcaţi cu ideea cum că această teamă a copilului dumneavoastră este ceva normală în acest moment al vieţii lui şi că este ceva trecător, cu toate acestea, nici nu trebuie să insistaţi foarte mult în a discuta despre acest subiect.

Cel mai bine ar fi să-i lăsaţi să vă povestească cum a fost la şcoală, să-i încurajaţi să vă adreseze întrebări şi să le oferiţi cele mai clare şi plauzibile răspunsuri posibile, încercând să le explicaţi că acum au parte de cele mai frumoase perioade din viaţă.

  • Pregătiţi-i anticipat

Nu ar fi o idee deloc rea să vizitaţi, înainte de prima zi de şcoală, locaţia unde se află aceasta. Străbateţi împreună holurile acesteia, clasele şi curtea. Puteţi chiar să răsfoiţi împreună unele manuale din care vor învăţa micuţii, ajutându-i astfel să-şi formeze o imagine mai clară asupra a ceea ce-i aşteaptă.

  • „Implementaţi” o modalitate prin care să vă luaţi rămas bun în prima zi

Nu trebuie să-l lăsaţi cu impresia că nu o să vă vedeţi o vreme. Ideal ar fi să vă strecuraţi din sala de clasă astfel încât copilul dumneavoastră să nici nu observe că nu mai sunteţi acolo, asta după ce s-a acomodat puţin.

Alte mijloace de combatere a acestei anxietăţi ar fi prin numeroase îmbrăţişări, gesturi de dragoste părintească sau să-i lăsaţi undeva în ghiozdan sau în buzunar o poză cu întreaga familie.

Poveştile sunt şi ele de un real ajutor. Încercaţi să le relataţi poveşti care să facă referire la prima zi de şcoală a mai multor copii din lume, ca să vadă că este un lucru perfect normal şi că toţi copii au parte de acest moment. Tratând şi discutând în avans despre acest aspect, puteţi indetifica temerile sau grijile pe care le au în cap cei mici.

Alte sugestii de care ar fi bine să nu uitaţi sunt şi următoarele:

  • Uneori părinţii sunt cei care sunt mai puternic afectaţi de această separare de copilul lor. Din acest motiv trebuie să fiţi foarte atenţi la comportamentul pe care-l adoptaţi dar şi la emoţiile care vă cuprind;
  • Exersaţi un joc de schimb de roluri pentru a vă putea pune în pielea copilului dumneavoastră, să vedeţi mai bine cum anume s-ar putea simţi;
  • Dacă copilul dumneavoastră este deja împăcat cu ideea de a merge la şcoală, nu lăsaţi cumpărăturile rechizitelor pe ultima sută de metri, astfel evitaţi apariţia unui stres nedorit;
  • Intraţi în contact cu viitorii colegi ai copilului dumneavoastră. Dacă-i cunoaşteţi deja, aţi putea să-i invitaţi la joacă la voi acasă.
  • Atunci când mergeţi la cumpărături, nu-i lăsaţi pe cei mici acasă. Astfel, ei au posibilitatea de a-şi alege rechizitele după propriile lor preferinţe;
  • Pregătiţi un program de somn pentru micuţi, pentru ca astfel să le fie uşor să se obişnuiască cu programul de mers la şcoală;
  • Parcurgeţi cel puţin o dată traseul până la şcoală. Astfel, mersul la şcoală nu va reprezenta un impediment pentru când va fi nevoit să meargă la şcoală de unul singur;
  • Atunci când pregătiţi rucsacul pentru a doua zi, asiguraţi-vă că-i puneţi şi un obiect care-i este pe plac;
  • La final de zi, purtaţi discuţii pentru a-i putea încuraja reuşitele din ziua respectivă;
  • Arătaţi-i că aveţi încredere în învăţător sau învăţătoarea sa, pentru ca astfel să capete şi el încrederea necesară;
  • Asociaţi bunului rămas un zâmbet călduros, astfel veţi transmite numai energii pozitive iar anxietatea va fi ţinută departe.

Procesul de acomodare al celor mici va dura puţin timp, motiv pentru care trebuie să le oferiţi puţin spaţiu dar mai ales răbdarea necesară.

Discutaţi cu ei, pregătiţti-i din timp şi ascultaţi tot ce au aceştia de povestit în legătură cu şcoala, chiar dacă uneori ştiţi deja pe de rost ceea ce ar putea avea de spus.

 

Sursa: suntparinte.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More