Home Cultură Clădirea emblematică a Iaşului se află în renovare de ani de zile

Clădirea emblematică a Iaşului se află în renovare de ani de zile

by Mircea Marinescu
1 minute timp de citit

Palatul Culturii din Iaşi, unul dintre monumentele emblematice ale Moldovei, se află în renovare încă din anul 2008. Din cauza lipsei de fonduri, lucrările au fost sistate mai bine de 2 ani.

Edificiul, ridicat între anii 1906-1925, creaţia cea mai însemnată a arhitectului român I.D. Berindei, construit în stil neogotic, reprezintă ultima expresie de romantism în arhitectura oficială

„Restaurarea unui monument istoric în judeţul Iaşi durează între 10 şi 20 de ani. Finanţările vin în cantităţi foarte mici anual şi asta face că lucrările începute cu foarte mulţi ani să se desfăşoare pe o perioada lungă de timp.” precizează Virgil Babii, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi.

Ministerul Culturii impreuna cu un imprumut venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, vor achita cei 25 de milioane de euro, care reprezinta costul total al reabilitarii Palatului Culturii din Iasi.

„Este mult mai grav să începi o investiţie şi să o întrerupi o perioada lungă de timp pentru că se erodează lucrările începute şi pierzi bani, adică îi arunci în vânt,” declară Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional "Moldova".

În fiecare zi, peste 500 de muncitori lucreză pentru a putea respecta termenul limită, februarie 2016. Lucrările sunt îngreunate şi datorită descoperirilor făcute pe parcursul restaurării.

„Am descoperit, după mai multe straturi de vopsea aplicate de-a lungul anilor, în perioada comunistă, acest lambriu din ipsos, imitaţie de lemn, făcut de savantul Henri Coandă, o reţeta proprie a lui.” a declarat plin de încântare pictorul Armand Kuchta

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More