Home Economic China va disponibiliza peste 6 milioane de angajați

China va disponibiliza peste 6 milioane de angajați

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

China își propune să disponibilizeze în jur de 5-6 milioane de bugetari în următorii doi sau trei ani ca parte a unui efort de a reduce supracapacitatea industrială împreună cu nivelul de poluare, în cel mai important program de reformă din ultimii 20 de ani, au declarat pentru Reuters surse oficiale.

Autoritățile din China, ce au făcut o obsesie pentru menținerea stabilității și grija cu care vor să se asigure că reformele sectoarelor aflate în exces nu conduc la tensiuni sociale, vor cheltui aproape 23 de miliarde dolari pentru a acope disponibilizările doar în sectorul minier în următorii 2 – 3 ani. Suma totală este de așteptat să fie mult mai mare atunci când procesul de restructurare va ajunge în alte sectoare în care activează firme de stat neeficiente – așa numitele firme zombi. Termenul se referă la companiile ce și-au închis o parte dintre activități dar fără a concedia angajații, din cauza temerilor guvernelor locale asupra impactului economic și social al falimentelor și șomajului.

Închiderea acestor companii zombi a fost identificată ca una dintre prioritățile guvernului central în acest an, prim-ministrul chinez Li Keqiang promițând în luna decembrie că aceste firme „vor intra sub bisturiu..”.

Uriașul și ineficientul sector de stat număra în jur de 37 de milioane de angajați în anul 2013 și este responsabil pentru aproape 40% din producția industrială a țării și aproape jumătate din totalul creditelor oferite de băncile chineze.

Dacă vor fi duse la îndeplinire, aceste reforme vor fi cele mai extinse de la restructurarea majoră a companiilor de stat întreprinsă între anii 1998 și 2003, ce s-a soldat cu 28 de milioane de disponibilizați cu un cost pentru bugetul statului de aproximativ 11,2 miliarde dolari.

Reformele vizează o serie de sectoare caracterizate de o producție în exces, precum industria de producătoare de ciment, sticlă sau construcții navale. Dar industria de energie solară, deși se află în aceeași situație, va fi scutită de aceste reforme datorită potențialului de creștere, a declarat una din sursele citate.

Problema principală însă o reprezintă creditele enorme pe care multe dintre aceste companii le au la băncile chineze. După cum a declarat Xu Zhongbo, de la Beijing Metal Consulting, „au fost alocate fonduri doar pentru a plăti angajații, dar nu sunt fonduri și pentru împrumuturile neperformante, iar dacă acestea se vor dovedi a fi însemnate atunci marile bănci vor avea probleme și se va crea panică”.

Sursa: Reuters

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More