Home Economic China anunță o creștere economică de 6,9%, însă investitorii rămân sceptici

China anunță o creștere economică de 6,9%, însă investitorii rămân sceptici

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Autoritățile din China au dat publicității noile cifre economice și deși acestea sunt pozitive nu toți investitorii sunt convinși de fundamentele pozitive ale economiei Chinei. Cifrele arată că economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,9%, o cifră cu puțin mai mică față de anul 2014 când se înregistrase o creștere de 7,3%. Aceasta este chiar o realizare, date fiind turbulențele de pe bursele chineze recente și mărimea efectivă a economiei chineze de peste 10 mii de miliarde de dolari (o creștere acum de 6,9 este mai mare, în termeni absoluți, decât o creșterea de 14,2 înregistrată în 2007). 

Însă date fiind scăderile de pe bursele din China, scăderile de pe piața mondială a materiilor prime și presiunea asupra monedei naționale crează impresia că realitatea este mai sumbră decât o prezintă cifrele oficiale. Este deci normal să se ridice semne de întrebare cu privire la corectitudinea datelor prezentate de oficialitățile chineze.

Iar realitatea este că mulți investitori nu iau foarte în serios aceste date oficiale. China a fost suspectată de multă vreme că modifică aceste cifre pentru a liniștii investitorii, ascunzând fie încetiniri ale economiei sau supraîncălziri ale ei. Conform săptămânalului economic The Economist, stabilitatea ce reiese din datele statistice prezentate arată ca autoritățile au făcut exact acest lucru. Creșterea economică pe ultimele 6 trimestre arată 7,2%, 7,2%, 7%, 7%, 6,9% și acum 6,8% – o serie improbabilă. În fapt datele private arată că anul trecut economia a scăzut mult mai rapid la începutul anului și și-a revenit spre final când măsurile guvernului de stimulare a economiei s-au făcut simțite. Datele oferite de alți indicatori obiectivi, precum consumul de energie și piața auto, indică că economia Chinei a avut o creștere de doar 5,6%, tot impresionantă, însă nu la fel de însemnată.

În al doilea rând, pe lângă datele generale ale economiei, analiza pe anumite sectoare arată că existe motive independente de îngrijorare. Industria grea este într-o stare rea, lovită de supracapacitate și o scădere în cerere. Sectorul de servicii, de la cele financiare la sănătate arată mai bine – ceea ce înseamnă ca China nu se mai bazează atât de mult pe importuri, lucru alarmant pentru țările ce și-au bazat dezvoltarea economică pe exportul de materii prime spre piața chineză.

Temerile principale legate de economia Chinei sugerează însă că ceea ce este mai rău încă nu a sosit. Datoria totală a țării a ajuns de la 150% din PIB înainte de criza financiară din 2008 la aproape 250% astăzi. O creștere de asemenea măsură a datoriei a reprezentat un semn al unor problemele financiare pentru alte țări. La acestea se adaugă și alte semne de îngrijorare, ieșirile de capital sunt în creștere accentuată, numărul falimentelor este în creștere, la fel ca și numărul creditelor neperformante în sectorul bancar. Este absolut cert că situația viitoare este mult mai neagră decât ne lasă să întrevedem cifrele oficiale.

Sursa: The Economist.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More