Ardeii iuți precum halepeno, cayenne, habanero, nu sunt doar un mod ideal de a adăuga savoare mâncărurilor noastre, studiile arată că sunt și un mod natural de a ne menține sau îmbunătății sănătatea datorită efectelor pozitive ale acestora asupra organismului.
Ardeii iuți sunt bogați într-un compus numit capsaicină ce oferă gustul iute al ardeiului. „Ceea ce știm despre capsaicină este că are numeroase beneficii în ceea ce privește rezistența organismului în fața afecțiunilor” este de părere Cary Present, medic oncologist la un spital din California. „Capsaicina ca tratament punctual este un anti-inflamator. În plus, consumul de ardei iute întărește sistemul imunitar, și la fel cum știm datorită unui studiu imens efectuat în China, persoanele ce consumă ardei iute în mod constant de câteva ori pe zi au o durată de viață mai mare”, a continuat acesta.
Ajută la slăbit
Deși nu există un substituent pentru exercițiile fizice și eliminarea alimentelor procesate, adăugarea de condimente la rețetele noastre este un mic truc ce are rolul de a accelera arderea naturală de grăsimi din organism. „Studiile arată că atunci când consumăm ardei iuți, acest fapt crește temperatura corpului ceea ce conduce la creșterea ritmului metabolismului cu aproape cinci procente, ceea ce crește arderea grăsimilor cu 16 procente” afirmă nutriționista Pamela Peeke. Ceea ce înseamnă că organismul nostru arde calorii într-un ritm mai ridicat. În plus, mâncărurile condimentate ne ajută să slăbim și prin faptul că, conform altor studii, acestea au efectul de a reduce apetitul și de a ne face astfel să consumăm mai puține calorii.
Previn bolile sistemului cadio-vascular
Când vine vorba de bolile de inimă, ardeii iuți, la fel ca și un alt condiment – turmericul, au o „grămadă de efecte pozitive” afirmă doctorul Michael Miller, profesor de medicină cardio-vasculară la Universitatea din Meryland. Atât turmericul cât și ardeii iuți au efecte clare asupra sistemului circulator. „În ceea ce privește capsaicina, aceasta afectează vasele de sânge făcându-le să se dilate, ceea ce poate conduce, în unele cazuri, la scăderea tensiunii arteriale. În plus ea previne formarea cheagurilor de sânge” afirmă acesta. De asemenea, „și turmericul are efecte puternice anti-inflamatorii, el ajută la refacerea vaselor de sânge iar studiile efectuate de colegii mei de la Universitatea din Meryland arată că acesta ajută la scăderea colesterolului și previne acumularea de colesterol rău” a completat doctorul Miller.
Longetivitatea
Se pare că la baza unei longetivități respectabile poate sta și în consumul regulat de ardei iute. Într-un studiu impresionant, cel puțin prin numărul uriaș de subiecți implicați, realizat de Academia de Studii Medicale din China și Universitatea Hardvard, cercetătorii au analizat obiceiurile culinare a peste 500,000 de persoane cu vârstele între 30 și 79 de ani din China, pe o perioadă de 5 ani de zile. Rezultatele au arătat că persoanele ce consumă preparate condimentate, între 5 și 7 ori pe săptămână, au cu 14% mai puține șanse de deces prematur. „Numărul acesta nu este neapărat impresionant, dar este relevant statistic” a declarat dc. Presant, unul din autorii studiului. Motivele par a fi cele evidențiate până acum, mâncarea condimentată ajută la prevenirea cancerului, îmbunătățește sistemul circulator și ajută la menținea unei greutăți echilibrate – toate aceste lucruri ajută la sporirea longetivității.
Prevenirea cancerului
În ceea ce privește prevenirea cancerului, un studiu realizat la Cedars-Sinai Medical Centeri din Los Angeles a evidențiat faptul că elementul principal al ardeiului iute, capsaicina ucide peste 80% din celulele cancerigene în cazul cancerului la prostată. Deși studiile sunt în faze preliminare se pare că acest compus este un bun inhibator al celulelor cancerigene.
Anti-inflamator
Nu în ultimul rând capsaicina, elementul principal din ardeiul iute are un rol anti-inflamator, acesta fiind utilizat în anumite creme naturiste pentru tratarea durerilor de artrită reumatică, în erupția provocată de zona zoster sau chiar și pentru durerile de cap.
Pentru cei ce nu pot tolera ardeiul iute, din cauza afecțiunilor digestive, doctorii recomandă consumul acestora cu alte alimente ce au rolul de a proteja stomacul precum iaurtul.
În plus, pe lângă aceste efecte pozitive, ardeii iuți reprezintă un aliment important și datorită faptului că sunt bogați în vitaminele E, A, K, B6, B2 și cupru, potasiu, fier și magneziu.
Sursa: Huffington Post