Home Cultură Cel mai vechi exemplar de carte românească este expus la Alba Iulia

Cel mai vechi exemplar de carte românească este expus la Alba Iulia

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia găzduieşte mini-expoziţia "Exponatul lunii martie" şi un fragment din "Sbornicul slavon", cel mai vechi şi rar exemplar de carte românească, poate fi admirat la Muzeu de către localnici şi turişti.

Raritatea bibliofilă datează din anul 1580 şi începând de miercuri, 2 martie, poate fi văzută la mini-expoziţia "Exponatul lunii martie". Cel mai important aspect este că s-au conservat doar 17 exemplare din această veche capodoperă literară şi ele se găsesc în colecţia unor biblioteci, mănăstiri şi muzee din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Belgrad, Moscova, Sankt Petersburg, Ujgorod (Ucraina) și Hilandar (Muntele Athos).

Printre aceste ediţii se regăseşte şi fragmentul de la MNU Alba Iulia, în limba slavonă tipărit cu litere chirilice cu cerneală neagră şi roşie. Lucrarea expusă la Alba Iulia este a doua ediţie coresiană, prima a fost tipărită la Braşov în două volume în anul 1569 şi este extrem de rară în momentul de faţă.

Diaconul Coresi a tipărit la Sebeş în 1580 fragmentul alcătuit din două file, fapt atestat şi de epilogul care sună astfel: "S-a început a se scrie această sfântă și dumnezeiască carte în luna lui mai 20 de zile, și s-a sfârșit în luna lui noiembrie 11 zile, în cetatea Saz-Sebeș, în vremea marelui Cristovu Batăru, voevodul Ardealului. S-a sfârșit această sfântă și dumnezeiască carte, numită Sbornic, de la facerea lumii în anul 7088, iar de la nașterea lui Hristos 1580, cercul soarelui 4, al lunei 1."

Exemplarele complete din lucrare conţin şapte gravuri inspirate de textul Noului Testament iar sursa de inspiraţie pentru Coresi, atât ca ilustraţie cât şi ca text pentru acest exemplar tipărit la Sebeş, a fost "Sbornicul" tipărit în anul 1538 la Veneţia de către Bojidar Vukovic. 

"Sbornicul slavon" tipărit de Coresi la Sebeş este văzut de către istorici drept un punct de referinţă în ce priveşte activitatea lui ca diacon şi adaugă valoare colecţiei de carte veche românească a MNU Alba Iulia. Fragmentul a fost restaurat cu ajutorul specialiştilor de la Centrul Național de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi, care aparţine de MNU; deoarece în momentul identificării sale, exemplarul tipărit în 1580 se afla într-o stare mediocră de conservare.

Cel mai vechi fragment de carte românească redactat în limba slavonă poate fi admirat în perioada 2 martie-3 aprilie 2016 în cadrul mini-expoziţiei de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

 

Sursa: agerpres.ro, voceatransilvaniei.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More