Mai multe ore de sport, mai puține discipline obligatorii și materii opționale dublate pentru elevii de la gimnaziu. Acestea sunt propunerile integrate la care lucrează un grup de experți în educație care a fost chemat la Minister pentru a decide asupra noilor reviziuri ale planului-cadru pentru gimnaziu, potrivit Mediafax.
Experții au convenit asupra unui program de studiu mai puțin încărcat prin cumularea unor materii. Mai exact, la ora de matematică să fie predată și informatica, iar în loc de orele de Chimie și Biologie, copiii să învețe despre Științele Mediului sau Științele Vieții. Muzica și Desenul să fie reduse la o singură oră de Arte.
O altă recomandare în planul de studiu se referă la mai multe ore de mișcare pentru elevi, adică la introducerea a trei ore de Educație Fizică, în loc de una sau două, dar și la un număr dublat sau chiar triplat al materiilor opționale, astfel încât cei de la clasa a V-a să aibă patru opţionale, iar la celelalte clase de gimnaziu să fie predate cinci opţionale pe săptămână.
„Nu putem să menţinem Educaţia într-un pat al lui Procust, în care să înghesuim elevii, indiferent de ce aspiraţii, ce înclinaţii, ce resurse sau talente au. Problema este că de 24 de ani dezbatem, ne consultăm, analizăm, dar nu facem niciun pas înainte. Şi consecinţa este: ultimul loc la PISA, abandon şcolar masiv, 50% promovare la bac şi piaţa muncii ţipă după specialişti,” a informat Ştefan Vlaston, expert din grupul de lucru al ministrului.
Ideile propuse de grupul de experți urmează să fie evaluate de reprezentații Ministerului Educației, de la care se așteaptă o hotărâre în privința planului-cadru la sfârșitul lunii februarie și ulterior modificările aduse în programa școlară. Cu toate acestea, noile schimbări în planul de educație necesită un proces de durată ce ar urma să fie gata în 2020, așa cum se arată în informațiile prezentate de Digi24.
Ministrul Educației, Adrian Curaj atrage atenția și asupra unor noi strategii în ceea ce privește pregătirea profesională a cadrelor didactice.
„N-am reuşit să ne focalizăm până acum, dar începem un ciclu nou pe fonduri structurale. Mesajul meu este şi va fi constant pe perioada cât voi conduce Ministerul, că avem nevoie să investim resursele astfel încât fiecare cadru didactic să aibă o a doua sau a treia competenţă, pentru a putea aborda dincolo de strict disciplinar lucruri care nu neapărat sunt la altă disciplină, dar pot fi transversale disciplinei pe care dânşii o stăpânesc,” transmite Adrian Curaj în cadrul unui articol.
Surse: Digi24.ro, Mediafax.ro, romaniatv.net.