Home Externe Casa Albă încearcă dezvoltarea unui soft pentru identificarea teroriștilor pe baza activității online

Casa Albă încearcă dezvoltarea unui soft pentru identificarea teroriștilor pe baza activității online

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Administrația de la Casa Albă a cerut companiilor tehnologice, în cadrul unui summit de contra-terorism, să analizeze dezvoltarea unui soft capabil să „detecteze și să măsoare gradul de radicalizare” al posibililor teroriști.

Scopul dezvoltării unui astfel de program informațional ar viza în principal identificarea materialelor de propagandă teroristă și ștergerea lor din domeniul on-line. În plus un astfel de algoritm ar ajuta și forțele de ordine în a identifica mai ușor teroriștii și să îngreuneze accesul acestora în mediul virtual. Intenția este de a crea un program asemănător cu unul ce funcționează pe site-ul de socializare Facebook, ce are rolul de a identifica și a preveni posibilele acte de sinucidere. Un alt posibil model o reprezintă programele de stopare a mesajelor de tip spam.

Însă criticii sunt de părere că o astfel de inițiativă nu doar că nu ar avea șanse de reușită dar utilizarea unui astfel de program ar fi și neconstituțională. Avocații pentru libertățile civile sunt de părere că un astfel de soft ar încălca dreptul fundamental la liberă exprimare.

„Cenzura nu a fost niciodată o metodă eficientă în asigurarea securității, iar închiderea site-urilor și blocarea conținutului online sunt la fel de inutile precum sfărâmarea unei mașini de tipărit” este de părere fostul agent FBI Michael German, acum în cadrul organizației Brennan Center for Justice.

„Monitorizarea electronică și cenzura pot fi eficiente doar pentru diminuarea dezbaterii politice și a opiniilor critice, prin conținutului pe care autoritățile îl consideră incomod, și făcându-i pe oameni să le fie frică să discute online critic. Iar China face deja acest lucru eficient” a declarat Phil Rogaway, profesor de informatică la UC Davis pentru The Intercept.

În ceea ce privește eficiența unor astfel de softuri, Bruce Schneier, un proeminent criptologist la Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universității Hardvard, și-a declarat rezervele, pentru aceeași publicație.

„Mulți consideră că această meta-analiză a informațiilor personale este ca un bol de cristal ce ne permite să identificăm atacuri teroriste viitoare. Dar chiar și în cele mai optimiste analize, meta analiza este ineficientă.

Aceste algoritme sunt eficiente în depistarea altor acțiuni – precum dacă cardul bancar a unei persoane a fost furat. Dar lucrurile stau așa pentru că acest fapt se întâmplă atât de des, nu sunt multe variabile și are un patern predictibil. În schimb, actele de terorism sunt unicat și foarte rare.”

Dificultățile de metodologie sunt insumortabile. Trebuie doar să ne gândim la posibilitatea unor rezultate de fals pozitiv. La o rată de doar 1% pentru o astfel de eroare, la un milion de oameni, softul ar indica 10.000 de suspecți dintre care doar unul ar fi corect. Care sunt costurile cu identificarea ulterioară a suspectului corect dintre cei 10.000 de suspecți falși?

Sursa: The Intercept

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More