Home STIRI ACTUALITATE Cartea de identitate biometrică – o noutate controversată

Cartea de identitate biometrică – o noutate controversată

by Tudor Irina
2 minute timp de citit

Noua carte de identitate biometrică este ultima noutate a Ministerului de Interne, care ne dă asigurări că aceasta este metoda cea mai eficientă pentru populaţie. Cartea de identitate va fi mai mică decât cea din prezent, de dimensiunile unui card bancar, va avea un PIN de utilizator şi va include datele de pe cardul naţional de sănătate.

Cipul încorporat este noutatea controversată a acestei cărţi de identitate, însă oficialii din minister au dat asigurări că cei ce nu doresc introducerea unui astfel de cip pot oricând opta pentru un card de identitate fără cip. Noua variantă a cărţii de identitate va avea inclusă data naşterii şi semnătura olografă, la cererea a tot mai mulţi români stabiliţi în străinătate.

Cartea de identitate cu cip şi amprente va prezenta mai multe avantaje decât cea simplă. Va avea un PIN unic de utilizator, iar cipul va fi conectat la baza de date a Evidenţei Populaţiei sau a Casei de Sănătate, fiind astfel posibilă înlocuirea treptată a cardurilor de sănătate. În plus, cei ce doresc acest lucru vor putea ataşa o semnătură electronică autorizată, extrem de utilă pentru încheierea afacerilor de orice tip de la distanţă sau pentru consultarea informaţiilor de la Evidenţa Populaţiei, Registrul Comerţului sau Casa de Sănătate.

Deşi este doar în stadiul de proiect, este evident că această idee nouă nu este agreată de toată lumea, deşi Ministerul de Interne a precizat că noile cărţi de identitate vor fi mai sigure şi vor respecta în totalitate standardele internaţionale în ceea ce priveşte protecţia datelor personale.

Ca un alt element de noutate, cărţile de identitate biometrice vor putea fi eliberate şi copiilor şi vor costa mult mai puţin decât paşapoartele, deşi nu au fost estimate până în prezent costurile totale ale implementării unui astfel de proiect.

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More