Home STIRI ACTUALITATE „Când lăsaţi 5 lei coafezei la tuns nu e şpagă”

„Când lăsaţi 5 lei coafezei la tuns nu e şpagă”

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Prin intermediul unei postări pe forumul actual24.ro, o tânără doctoriță relatează dramele prin care trec medicii și rezidenții în spitale. Acest mesaj a apărut în urma unei dezbateri de pe acest forum, aceasta fiind referitoare la relațiile dintre medici și pacienți.

„Ce ușor e să vorbești când ești în afara sistemului, ce ușor e să critici când nu simți pe pielea ta.. Sincer, nu, mulți nu știam ce ne așteaptă când am dat la această facultate, mulți eram tineri, proaspăt absolvenți de liceu, la 18-19 ani, cu idei inspiraționiste de a deveni medici și a salva vieți, era pasiunea care s-a stins brusc când am luat contact cu realitatea.

„Nu ne-a tras nimeni de maneca sa ne spuna cat de batjocoriti o sa fim, nu stiam ce salarii sunt”

Nu ne-a tras nimeni de manecă să ne spună cât de batjocoriți o să fim, nu știam ce salarii sunt, în mintea noastră proastă de atunci aveam senzația că vom avea un trai mai bun.. Oo, cât ne-am înșelat. Sunt medic rezident, soțul de asemenea. Avem un copil de 1 an. Suma câștigată împreună pe lună e în jur de 3500 de RON. Plătim chirie, utilități, mâncarea.. Nu avem post, avem loc, cum au mulți rezidenți, asta înseamnă că după 3 ani, dacă nu prindem un post undeva, vom fi șomeri. Cei care au copii știu ce înseamnă cheltuielile..

A fi rezident cu loc înseamnă un contract de muncă pe perioadă determinată, nu putem să ne facem credit să luăm o casă, iți trebuie contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru ambii..

Știți cât costă să te duci la un congres, la care trebuie musai să participi? Știți cât costă cărțile de specialitate? Costume de spital? Papuci? Un stetoscop bun? N-avem bani de bonă, noroc de părinți.. Fugim ca doi nebuni, care scapă primul să luam copilul..

Și da, ești amabil, vrei să fii amabil, dar știți că de multe ori nu avem bani să ne luăm o apă la serviciu sau un covrig? Că ne gândim că nu avem după bani de lapte pentru copil? Când te injură unul, ești calm, iți păstrezi calmul și la al doilea, și la al zecelea.. Dar când al treizecilea pacient, și e abia ora 11 dimineață, te face în toate felurile fără să fie vina ta, pentru că oameni buni, suntem realmente depașiți numeric, cedezi, ești iritat, toți avem o limită, nu suntem făcuți din altceva decât dumneavoastră..

În același timp ți se lipește stomacul de spate, îți amintești că nu ai mai băut apă de câteva ore..

Cum vă permiteți să vă bateți joc de noi?? Cum?? Știți, aveți cea mai vagă idee ce înseamnă facultatea de medicină? În care intri sănătos și ieși cu câteva diagnostice?? Știți cum e să ai fire de păr albe la 23 de ani de la stresul sesiunii? Nouă nu ne-a spus nimeni cum e, poate am fi ales alt drum..

Scoateți atâți ochi cu șpaga, s-ar putea să fiți surprinși să aflați câți dintre noi nu luăm așa ceva.. Cu toate că de multe ori, și vorbesc aici de sume de 5-10 lei, te încântă să îi iei ca să poți mânca un covrig pentru că tu nu ai nici măcar atât în portofel.. Când lăsați 5 lei coafezei la tuns nu e șpagă? Când vă duceți la restaurant și lăsați bacșiș în funcție de comandă, nu e șpagă? Pe alea nu le vedeți, când un om vă face bine, chiar și după 2-3 ore de așteptare, brusc o sumă de genul se transformă în marea șpagă, și sincer, nici măcar nu o cerem.. Ne trezim cu pacienții căutându-ne pe la buzunare. Cam așa de mult ne injosiți!”

Acesta este mesajul scris de tânăra doctoriță pe forumul aktual24.ro și în scurt timp a ajuns pe toate rețelele sociale, devenind un subiect aprins atât printre cei care lucrează în spitale cât și printre simplii internauți. Scopul acesteia a fost de a identifica și de a face publice principalele probleme apărute în relația doctor-pacient.

 

Sursa: secretulcunoasterii.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More