A doua zi după scrutinul din statul Iowa, campania prezidențială a lui Bernie Sanders a înregistrat cea mai bună zi din perspectiva contribuțiilor financiare, înregistrând donații de 3 milioande $. Întreaga sumă a provenit din donații mici, small-donors în limbajul specific, iar faptul că 75% dintre cei ce au contribuit sunt nume noi reprezintă un indiciu a creșterii bazei de donatori. În luna ianuarie, candidatura acestuia a reușit să strângă aproximativ 20 milioane dolari.
„Cred că ceea ce semnifică acest fapt, pentru cei ce credeau că Bernie Sanders nu avea șanse de a învinge, este că putem concura cu Hillary Clinton – sper ca această idee să dispară” a declarat Sanders pentru CNN.
Faptul că Sanders își mărește baza de donatori și că dispune de sprijinul financiar al celor ce-l susțin indică faptul că această candidatura a sa se poate prelungi cel puțin până în luna martie, când peste 1000 de delegați vor fi în joc în prima zi de marți a lunii.
Senatorul statului Vermonth, Sanders a promovat constant un mesaj negativ la adresa sistemului corupt de finanțare a campaniilor electorale, în care o mână de suporteri influenți pot finanța cu sume importante candidații pe care îi doresc. Acesta consideră acesta ca fiind motivul principal pentru care Congresul nu a votat o legislație care să fie sensibilă intereselor clasei de mijloc și celei muncitoare.
Și nu este vorba doar de mesajul politic aici, Sanders ducând o campanie ce coerentă cu aceste idei. Mișcarea pe care o reprezintă are la bază contribuții medii de 29$. Un alt fapt de notat este faptul că majoritatea donatorilor nu sunt aproape de limita legală permisă de legislația americană. Atâta timp cât campania lui Sanders continuă aceștia pot continua să o susțină prin micile donații de care dispun. Acest lucru este folosit ca o lovitură de imagine în campania electorală, Sanders subliiniând în repetate rânduri că el nu dispune de susținători miliardari precum Hillary.
„Doar 649 dintre cei peste 1,3 milioane de donatori ai campaniei lui Bernie Sanders au donat maximul permis de lege de 2,700$ pe care un individ îi poate dona unei campanii electorale. Ceea ce înseamnă că doar 2,3% din totalul contribuțiilor financiare provin de la acești donatori ce nu mai au voie să susțină financiar o campanie electorală. În contrast, Hillary Clinton are 23 de mii de donatori care au atins acest maxim, ceea ce însumează 60% din totalul fondurilor strânse” afirmă într-un cominicat de presă oficialii campaniei lui Bernie Sanders.
Cu toate acestea, din punct de vedere financiar lupta rămâne inegală între cei doi candidați, fondurile de care dispune Hillary Clinton fiind cu 50% mai ridicate. Un alt lucru ce trebuie evidențiat este acela că Sanders este singurul candidat din cursă fără sprijinul unui super-PAC.
Sursa: Alternet.org