Camera Deputaţilor a votat marţi legea referitoare la interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise. Legea va intra în vigoare după promulgarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis în 45 de zile.
Legea a fost aprobată cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 de abțineri.
Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, adică „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
În restaurante, cluburi și baruri fumatul va fi strict interzis.
De asemenea, această lege interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat sau private.
Excepţie vor face penitenciarele de maximă siguranţă unde fumatul va fi permis în celule.
De asemenea, fumatul va mai fi permis doar în camere special amenajate, aflate strict în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu obligativitatea îndeplinirii condiţiilor următoare: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă și obligatoriu să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare. În plus, aceste spații vor fi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi vor fi marcate în locuri vizibile cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».
Totodată, legea conține unele măsuri privind inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii publice de informare și educare a populației, informarea corectă a consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze și indicarea conținutului substanțelor nocive aflate în compoziția tutunului precum gudron, nicotină și monoxid de carbon.
Va fi strict interzisă comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, fie că aparțin statului, fie că sunt private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Încălcarea legii va impune sancțiuni cuprinse între 100 și 15.000 de lei.
Persoanele fizice care nu vor respecta prevederile legii antifumat vor fi sancţionate cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 și 500 lei.
Nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii în cazul săvârșirii unei singure abateri se va sancționa cu aplicarea unei amenzi de 5.000 lei. Dacă în cadrul aceleiași unități se va constata și al doilea caz de abatere, se va aplica sancțiunea formată din amendă în valoare de 10.000 lei și suspendarea activității până când administratorii unității vor putea dovedi remedierea situației.
Se va sancţiona cu amendă contravenţională în valoare de 15.000 lei şi cu închiderea definitivă a unităţii dacă se va constata un nou caz de încălcare a prevederilor legii antifumat.
sursa:AGERPRES/ gandul.info