Home Cultură Cadoul de la UNESCO pentru România. Decizia a fost luată de Ziua Națională

Cadoul de la UNESCO pentru România. Decizia a fost luată de Ziua Națională

by Mircea Marinescu
1 minute timp de citit

UNESCO a înregistrat pe lista de patrimoniu cultural țesutul covoarelor populare, o veche tradiție. Decizia a fost luată chiar de Ziua Națională și este un dar cultural pentru toți românii. 

Oficial, această tradiție a fost inclusă în patrimoniul cultural sub denumirea ”Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova.” Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial al Umanităţii mai conține următoarele tradiții românești: Colindatul de ceată, Doina, Ritualul Căluşului, Ceramica de Horezu. Lista este dosar comun cu Moldova. În Patrimoniul Material UNESCO sunt înscrise: 9 Biserici pictate din nordul Moldovei, 7 Biserici fortificate săseşti din Transilvania, 8 Biserici de lemn din Maramureş, 6 Fortăreţe dacice din munţii Orăştie, Mănăstirea Hurezi și Centrul istoric al oraşului Sighişoara.

Președintele Klaus Iohannis a reacționat cu privire la decizia UNESCO. Iohannis a scris pe facebook următoarele:”Sunt bucuros să aflu că ieri seară, chiar de Ziua Naţională, la propunerea României şi Republicii Moldova, tradiţia românească a ţesutului covoarelor (scoarţelor) populare a fost înscrisă de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Intangibil al Umanităţii. A fost astfel recunoscută valoarea culturală universală a covorului popular românesc. Perpetuarea acestei tradiţii este o datorie şi o onoare pentru păstrătorii ei, de o parte şi de cealaltă a Prutului, o bucurie şi o mândrie pentru noi toţi."

 

 

 

Sursa: gandul.info, mediafax, mestesuguritraditionale.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More