Home Economic Bursele din China continuă să îngrijoreze, o nouă scădere de 6 procente

Bursele din China continuă să îngrijoreze, o nouă scădere de 6 procente

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Marți bursele din China au continuat să scadă, înregistrând un minim al ultimelor 14 luni, după o nouă scădere de 6 procente, dând naștere la noi preocupări cu privire la creșterea economiei globale și conducând la un nou val de vânzări pe piețele internaționale.

Indicele Compozit Shanghai a scăzut cu 6,4 procente după un val de vânzări pe finanlul zilei, ajungând la valoarea 2749,79 de puncte, cea mai mică valoare din 1 decembrie 2014. Deasemenea, indexul celor mai performante companii din bursele Shanghai și Shenzhen a scăzut cu 6 procente, la cea mai mică valoare din 2014.

Bursele din China au înregistrat o scădere totală de 22 de procente în acest an pe baza temerilor cu privire la încetinirea economiei și a politicii valutare a băncii naționale.

Mulți investitori și-au pierdut încrederea în performanțele acestei burse, după scăderea dramatică din vara trecută de peste 40 de precente. Atunci autoritățile di Beijing au intervenit și au orchestrat o revenire aproximativă, însă investitorii care au crezut că acea a fost limita inferioară și au ales să investească iar în bursa chineză se află iar în pierdere.

„Am fost martori iar la o nouă îmbulzeală determinată de panică” a declarat Yang Hai, analist la Kaiyuan Securities. „Nu se întrevede nicio știre pozitivă, iar investitorii sunt afectați acum de o stare de insecuritate și de eliminare a oricărui risc” a continuat acesta. În opinia lui China este afectată momentan mai ales de lichidările forțate. Într-adevărar, rata marginală a împrumuturilor la termen – banii pe care investitorii îi împrumută pentru a cumpăra acțiuni, este în continuă scădere, pentru a 16-a sesiune consecutivă, un nou record negativ.

„Volumul capitalului devine foarte subțire, cum nu mai sunt intrări noi de capital în bursă iar procesul de devalorizare continuă” a declarat Chang Chengwei, analist la agenția de brokeraj Hengtai Futures.

Investitorii rămân ingrijorați și de posibila depreciere a yuan-ului, în ciuda asigurărilor autorităților financiare că nu există nicio intenție de a devalua moneda națională.

Într-o manevră menită să reasigure piețele, China și Japonia – cele mai mari economii din Asia, au declarat că încearcă să pună bazele unui cadru economic de coordonare a politicilor economice, precum stabilizarea monedelor naționale.

În plus, televiziunea de stat din China a avut un mesaj și pentru investitorul Gerge Soros, avertizându-l să nu parieze pe scăderea yuan-ului., după ce acesta a declarat că mizează pe scăderea monedelor din Asia, fără a menționa însă yuan-ul sau dolarul Hong Kong.

Sursa: Reuters

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More