Home Economic Bursele continuă începutul de an negativ, prețul petrolului ajunge la 28$

Bursele continuă începutul de an negativ, prețul petrolului ajunge la 28$

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Piețele financiare continuă începutul de an negru, atingând noi minime în special pe fondul scăderii continue a prețului petrolului, relatează Financial Times.

Vineri piețele financiare din Statele Unite au atins minimele înregistrate în august 2014, indicele S&P 500 scăzând cu 2,2 procente iar indicele industrial Nasdaq înregistând și el o scădere de 2,7 procente. Aceasta aduce scăderea burselor americane la aproape 9 procente doar în acest început de an.

„Este un început de an brutal” a declarat Ben Laidler, strategist la HSBC. „Investitorii sunt îngrijorați de situația Chinei și de o greșeală în politica monetară a Băncii Federale Americane, și una întărește pe alta” a contianuat acesta. Bill Dudley, influentul șef al Băncii Federale a New Yorkului a declarat că semnalele indică un trimestru slab în ceea ce privește economia SUA. Datele indică o scădere a consumului populației pe luna decembrie, mai ales pe fundalul ieftinirii benzinei, ceea ce în mod normal ar fi determinat o creștere consumului în alte sectoare.

Scăderea continuă a prețului petrolului afectează și ea încrederea investitorilor. Astăzi deja a înregistrat o scădere de 2,6 procente ajungând la 28, 18$ pe baril, preț la nivelul anului 2003. Acest lucru afectează și piețele europene, acestea aflându-se la valori minime din ultimele 12 luni.

„Mișcările pe piața petrolului continuă să hrănească sentimentul de risc” au afirmat analiștii de la Barclays. Investitorii se tem că trendurile negative de pe piața de energie, alături de scăderile de pe piața materiilor prime precum cuprul, reflectă o scădere a materiilor prime datorată încetinirii economiei globale. Acum sectorul energetic taie orice investiție și reduce numărul locurilor de muncă.

Există temeri că odată cu intrarea Iranului masivă pe piața energetică, datorită ridicării sanțiunilor economice la care fusese supus, prețul petrolului va scădea și mai mult. Chiar și înainte de ridicarea acestor sancțiuni, analiștii se așteptau ca producția de petrol a Iranului să atingă în ianuarie un maxim pe ultimele 9 luni. Este de așteptat ca Teheranul să se axeze pe piața Indiei, piața de petrol cu cea mai ridicată creștere din Asia.

Vineri, bursa din Shanghai a înregistrat o nouă scădere importantă de 3,6%. Însă datele pozitive din piața imobiliară din China au adus o undă de speranță la începutul acestei săptămâni, redresându-se astăzi cu o mică creștere de 0,5%.

Sursa: Financial Times. Reuters.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More