Home Economic Bursa din Tokio a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 3 ani

Bursa din Tokio a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii 3 ani

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Bursa din Japonia a înregistrat cea mai însemnată scădere din ultimii trei ani, băncile și instituțiile financiare fiind lovite în special, iar creșterea în valoare a yen-ului a dus la scăderea tuturor categoriilor de acțiuni pe fondul temerilor scăderii exporturilor.

Bursa din Tokia, Nikkei a înregistrat cea mai mare scădere într-o singură ședință din ultimii trei ani. Indicile Nikkei a scăzut cu 5,4% cel mai mic nivel de la 21 ianuarie și cea mai mare scădere procentuală din octombrie 2013.

După deprecierile înregistrate anterior de băncile europene, vânzările masive de acțiuni ale instituțiilor financiare au continuat cu accent pe sectorul bancar din Japonia. Mitsubishi UFJ Financial Group a înregistrat o depreciere masivă de 8,7 procente iar Sumitomo Mitsui Financial Group a pierdut 9 procente din valoare. Băncile din Japonia se află sub presiune odată cu introducerea unei rate de debândă negativă de către Banca Centrală a Japoniei la începutul acestei luni.

„Piața începe să digere această decizie a Băncii Centrale și începe să reconsidere implicațiile posibile nu doar pentru sectorul financiar dar și pentru întreaga economie, la care se adaugă și faptul că BCJ rămâne fără posibile răspunsuri economice” a declarat Kei Okamura, analist în cadrul grupului de investiții Aberdeen Investment Management.

De la începutul acestui an indicele Nikkei a înregistrat p scădere de 15 procente, investitorii fiind îngrijorați de încetinirea economiei Chinei și de scăderea prețului petrolului. La aceste temeri s-a adăugat panica creată în rândul investitorilor de măsura Băncii Centrale a Japoniei de a reduce rate dobânzii în teritoriu negativ și rezultatele financiare jalnice ale companiilor japoneze.

„Cred că această succesiune de evenimente hrănește pesimismul actual din piețele financiare” a continuat Kei Okamura.

Nivelul tranzacțiilor a fost unul ridicat, implicând 3,17 miliarde de acțiuni cu mult peste media normală de 2,3 miliarde.

Problemele sectorului financiar au fost completate de grijile cu privire la întărirea yen-ului în raport cu dolarul american și efectele acestuia asupra industriei de export a Japoniei.

Datorită deprecierii bursei americane în zilele precedente, investitorii au devenit îngrijorați cu privire la posibilitatea ca Banca Federală a SUA să ridice din nou rata dobânzilor – ceea ce a condus la vânzări masive de dolari pe piața valutară.

„Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la evoluția economiei Statelor Unite, și sunt îngrijorați că o apreciere a yen-ului va afecta sectorul de export” a declarat Yoshinori Shigemi, analist financiar la JPMorgan Asset Management.

În timpul tranzacțiilor dolarul SUA a ajuns să fie tranzacționat sub nivelul de 115 yeni, cel mai mic nivel din noiembrie 2014.

Exportatorii au avut imediat de suferit, cu Toyota Motor Corp scăzând cu 6,1 procente, Honda Motor Co cu 6,7% și Nissan Motor Co cu cea mai amre scădere de 7,2 procente.

Sursa: Huffington Post

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More