Home Economic BRD estimează creșterea creditării cu 8% pentru anul 2016

BRD estimează creșterea creditării cu 8% pentru anul 2016

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

BRD-SocGen, a doua bancă ca mărime de pe piața română, estimează o creștere a creditării pentru anul în curs de aproximativ 8 procente, în principal pe segmentul corporate, și a anunțat că estimează o creştere a venitului net bancar cu aproximativ 5% faţă de nivelul de 2,5 mld. lei din anul 2015, anunță Ziarul Financiar.

„În 2016 se aşteaptă o creştere a venitului net bancar cu aproximativ 5% ca urmare a creşterii activităţii comerciale. Marja netă de dobândă este estimată să crească cu aproximativ 7%, datorită creşterii volumului de credite şi efectelor de structură pozitive“, au declarat persoane din conducerea băncii pentru cotidianul economic. Conform datelor acestora din urmă, „anul trecut venitul net bancar al BRD s-a diminuat cu 4,4%, până la aproape 2,5 mld. lei, ca urmare a ratelor de dobândă aflate la minime istorice şi a anulării sau reducerii unor comisioane pentru clienţi persoane fizice; pentru acest an, BRD susţine că veniturile din comisioane vor beneficia de lărgirea bazei de clienţi şi de contribuţia sporită a activităţilor care se conturează ca noi factori de creştere (gestiunea activelor, asigurările)”.

Din informațiile financiare făcute public de către BRD, anul acesta se dorește o suplimetare a bugetului de creditare cu aproximativ 28,8 mil lei, acest lucru venind după un an 2015 în care segmentul de creditare a staționat. Conform celor de la Ziarul Financiar, „împrumuturile pentru companii sunt programate să avanseze cu 14,5%, la un sold de 10,2 mld. lei, în timp ce creditele retail ar urma să urce cu 4,8%, la 18,6 mld. lei”. Pe segmentul de corporate BRD își propune să se concentreze pe clienții din sectoarele energic, agro-industrial, exportatorii și marii comercianți – analiștii băncii anticipând o evoliție economică favorabilă a acestor sectoare pentru acest an.

În ceea ce privește persoanele fizice, nivelul creditelor pe acest segment a înregistrat o creștere în anul 2015 de 22% față de anul anterior, ajungând la o valoare de 5 mld. lei. Tot în anul trecut, BRD a anunțat și o creștere a numărului de clienți (persoane fizice) cu aproximativ 14.000 până la cifra de 2,1 milioane, iar pentru acest an conducerea băncii își propune o nouă creștere a numărului total de clienți cu 1%, până la cifra de 2,27 milioane persoane.

În anul 2015, BRD a anunțat un profit anual de 445 mil. lei, iar după valoarea activelor aceasta are o cotă de piață de 13 %.

Sursa: Ziarul Financiar

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More