Home Economic Banca Centrală Europeană a adoptat măsuri agresive pentru redresarea economiei Europei

Banca Centrală Europeană a adoptat măsuri agresive pentru redresarea economiei Europei

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Banca Centrală Europeană a anunțat scăderea ratei dobânzii la un minim istoric pentru zona euro și a extins pachetul de achiziții de active (QE), într-un pachet de măsuri mult mai agresiv decât era anticipat de către analiștii financiari.

Astfel, BCE a tăiat dobânda de politică monetară de la 0,05% la 0%, cel mai redus nivel din istorie, şi dobânda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%. Această masură se traduce în faptul că BCE va ridica costurile pentru depozitele băncilor, cu scopul de a le forța să emită credite în economie. Rata marginală de împrumut, plătită de către băncile comerciale când se împrumută de la BCE a scăzut de la 0,3% la 0,25%. Președintele BCE, Mario Draghi, a declarat că anticipează ca aceste rate să rămână scăzute pentru „o lungă perioadă de timp” și că nu crede că ele vor merge mai jos, în teritoriu negativ, în special datorită efectului negativ pe care l-ar putea avea asupra băncilor.

Totodată BCE a mărit semnificativ cantitatea de capital din economii, ridicând valoarea lunară a achizițiilor de bonduri de la 60 miliarde € la 80 de miliarde în cadrul programului de quantitative easing. Este de așteptat ca în cadrul acestui program să fie incluse și bondurile emise de corporații, nu doar cele ale statelor, cum se întâmpla până acum.

În plus, BCE a redus semnificativ prognoza pentru inflația în zona Euro pentru acest an de la 1% la cât fusese prevăzută în luna decembrie la 0,1%. Dl. Draghi a declarat că este „crucial” ca zona euro să aibă chiar și o inflație slabă.

Claus Vistesen, economistul șef al Pantheon Macroeconomics pentru zona euro, a declarat cu privire la deciziile BCE că „observăm un răspuns mult mai agresiv decât era cel așteptat”.

Dl. Draghi a mai declarat că în ceea ce privește economia zonei euro, creșterea acesteia a fost „mai slabă decât era de așteptat” pentru începutul acestui an. Economia a continuat să fie afectată de problemele în piețele în curs de dezvoltare, volatilitate pe piețele financiare și implementarea înceată a reformelor economice în zona euro. Conform analizei BCE, se estimează o creștere a PIB pentru zona euro de 1,4% pentru acest an, 1,7% pentru 2017 și 1,8% pentru anul viitor.

Sursa: The Guardian, Financial Times

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More