Home Actualitate Vești noi pentru fumători. S-a promulgat legea antifumat

Vești noi pentru fumători. S-a promulgat legea antifumat

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Președintele Klaus Iohannis a decis promulgarea legii care interzice fumatul în spații publice, în data de 29 ianuarie, conform informațiilor administrației prezidențiale. Astfel, legea va fi aplicată la 45 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, adică de la jumătatea lunii martie.

Judecătorii Curții Constituționale au hotărât să respingă sesizările celor 33 de senatori care nu au fost de acord cu prevederile sale, afirmând că prin definirea spațiului public închis se creează o formă de discriminare. Mai mult, s-a decis că legea antifumat este constituțională și o să fie aplicată.

 Așadar, fumatul va fi interzis în  "orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent", așa cum arată prevederile din lege. În acest fel, nu se va mai permite fumatul în localurile închise, restaurante, cluburi, în spațiile de la locul de muncă și în orice loc de joacă pentru copii, atât în interior, dar și în exterior.

În mijloacele de transport în comun, unitățile de învățământ, cele sanitare și în instituțiile pentru protecția și asistența copiilor se va impune aceeași măsură de interzicere a consumului de tutun, dar și a comercializării de țigarete.

Singurele spații însă, unde fumatul va fi în continuare permis vor fi celulele din închisorile de maximă siguranță, dar și acolo unde vor fi camere special amenajate care asigură mai multe conditii și sunt dotate corespunzător, se precizează într-un articol de pe ziare.com.

Persoanele fizice care vor încălca prevederile legii antifumat vor fi sancționate cu amenzi de până la 500 de lei. 

În cazul cluburilor, restaurantelor și cafenelelor amenzile vor fi foarte severe, ajungând până la 15.000 de lei sau suspendarea activității, iar nerespectarea legii poate conduce la închiderea spațiilor.

Potrivit unui studiu de cercetare realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) există un sfert dintre adulţii din România care se declară fumători, și numai unul din zece români nu este de acord cu actul normativ, a transmis adevărul.ro.
 

 

 

Surse: ziare.com, digi24.ro, adevărul.ro

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More