Home Economic ASF anunță reducerea unor taxe și cote companiilor din domeniul pensiilor private și asigurărilor, de la 1 ianuarie 2016

ASF anunță reducerea unor taxe și cote companiilor din domeniul pensiilor private și asigurărilor, de la 1 ianuarie 2016

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) reduce cu 20% unele taxe și cote aplicate societăților de asigurare, iar pentru fondurile de pensii reducerea va fi de 50%, impactul financiar asupra bugetului instituției fiind de aproximativ 9 milioane de lei, potrivit unui comunicat al ASF remis joi.

„Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis modificarea Regulamentului nr.16/2014 privind veniturile Autorităţii, în sensul reducerii unor taxe, tarife şi cote aplicate societăţilor care activează pe piaţa asigurărilor şi a pensiilor private. Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire şi de dezvoltare a pieţelor reglementate şi supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entităţilor din aceste sectoare”, se arată într-un comunicat al ASF.

Regulamentul modificat, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe și cote pentru fondurile de pensii și scăderea cu 20% a unor cote și tarife pentru societățile de asigurări, potrivit ASF.

Consiliul ASF a căzut de acord asupra modificării regulamentului privind veniturile instituției, respectiv diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (pilon III), diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contribuțiilor brute încasate de fondurile de pensii facultative, precum şi taxa de funcţionare aplicabilă depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat de la 10% la 5%.

O altă prevedere din noul regulament vizează diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute încasate pentru RCA aferente contribuţiei la dezvoltarea şi întreţinerea bazei de date CEDAM şi pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări de răspundere civilă auto datorate de societăţile de asigurare. 

Nouă milioane lei reprezintă impactul financiar anual al actualelor modificări de cote, comisioane şi tarife asupra bugetului de venituri şi cheltuieli al ASF. 

Începând cu 1 ianuarie 2015, instituția a mai operat o serie de reduceri ale taxelor, cotelor şi tarifelor aplicate societăţilor de pe piaţa financiară non-bancară.

Cele mai importante dintre acestea au fost pentru cotele aferente fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II), cu 21% pentru cota din contribuţii brute încasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat.

La fel de importante au fost și reducerile privind cotele aferente pieţei de capital cu 10% pentru fondurile de investiţii (OPC), eliminarea cotei minime şi stabilirea unui plafon maxim de încasare precum şi o cotă unică diminuată pentru ofertele de vânzare, respectiv cumpărare/preluare.

 „De asemenea, în luna septembrie 2014, ASF a aprobat și reducerea cotei aplicate la valoarea tranzacțiilor derulate pe piețele reglementate de la 0,08% la 0,06%”, se mai amintește în comunicat.

sursa: AGERPRES

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More