Home Externe Artistul chinez Ai Weiwei își retrage lucrările din Danemarca, ca protest la legea de confiscare a bunurilor refugiaților

Artistul chinez Ai Weiwei își retrage lucrările din Danemarca, ca protest la legea de confiscare a bunurilor refugiaților

by Mircea Marinescu
2 minute timp de citit

Artistul dizident chinez Ai Weiwei și-a anulat o expoziție ce urma să aibe loc în Copenhaga, ca urmare a faptului că autorițățile daneze au votat o lege ce le conferă dreptul să confiște bunurile imigranților sosiți în Danemarca.

Ai Weiwei se află în aceste zile în Grecia, în insula Lesbos unde studiază problema refugiaților. Acesta a declarat pentru The Guardian că „momentele mele cu refugiații în ultima lună au fost intense. Văm mii venind zilnic, copii, bebeluși, femei gravide, bătrâne sau un copil cu o singură mână. Ei vin fără nimic, desculți, pe acest frig. Apoi ai aceste știri; m-a supărat foarte tare.

Modul în care pot să protestez este prin retragerea operelor mele dina cea țară. Este foarte simplu, foarte simbolic – nu pot să co-exist, nu pot sta în fața acestor oameni și să vad asemenea legi. Este un act personal, foarte simplu; un artist ce încearcă nu doar să privească, ci să și acționeze, și atunci am luat această decizie spontan.”

Parlamentul danez a votat marți o lege prin care încearcă să stopeze valul de imigranți din Danemarca, amânând dreptul familiilor de ase reuni și prin confiscarea bunurilor celor ce aplică pentru azil. Legea a provocat importante critici internaționale din partea organizațiilor pentru drepturile omului, afimând că prin acest act se încalcă mai multe convenții internaționale.

Artistul chinez a subliniat că prin gestul lui încearcă să atragă atenția asupra faptului că societățile civilizate nu ar trebui să aibă astfel de excepții, și că ceea ce fac acestea acum, prin politicile lor, este „să coboare și mai mult standardele drepturilor omului prin a nu oferi acestor oameni nefericiți niciun ajutor, moral sau financiar. Este o decizie foarte proastă.

Aceștia vin pe aceste meleaguri fără niciun ajutor; tot ceea ce caută este o demnitate umană elementară, fără bombe și fără frică. Ei sacrifică tot pentru a ajunge pe un teritoriu unde nimeni nu-i înțelege și unde sunt etichetați ca fiind criminali. Vreau să arat cu degetul toate aceste guverne ce nu fac nimic în fața acestei crize umanitare.”

Ai Weiwei este unul dintre cei mai proeminenți artiști chinezi contemporani, cunoscut pentru contribuția sa la design-ul stadionului olimpic din Beijing și mai ales pentru criticile adresate guvernului chinez, gest pentru care a și fost închis peste 80 de zile de către autoritățile chineze.

Sursa: The Guardian.

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More