Home Cultură Artefacte de origine spaniolă în patrimoniul columbian

Artefacte de origine spaniolă în patrimoniul columbian

by Mircea Marinescu
3 minute timp de citit

  Președintele Juan Manuel Santos ​a afirmat că artefactele provenite de pe epava galionului San José, găsită în apropierea Insulei Baru, aparțin patrimoniului național columbian. Afirmația a venit imediat după ce oficialii spanioli și-au exprimat public interesul față de această descoperire.

  Galionul San José a făcut parte din flota militară spaniolă și s-a scufundat în anul 1708 în urma unei bătălii purtate în apropierea coastei columbiene. Din cei 600 de membri ai echipajului au supraviețuit doar 11 persoane în urma naufragiului. Se spune că la bordul vasului se afla o încărcătură de aur, argint și smaralde care azi s-ar ridica la o valoare de aproximativ 662.000.000 £. 

   În anul 1981 un grup de investitori americani care acționau sub egida companiei Sea Search Armada (SSA) au pretins că au descoperit epava, însă Columbia a refuzat să semneze un acord de împărțire a bunurilor în urma căruia i-ar fi revenit un procentaj de 65% din acestea. Parlamentul columbian a emis o lege conform căreia statul revendica întreaga comoară, urmând ca SSA să primească doar 5% din valoarea acesteia. În urma acestei decizii a fost intentat un proces care a fost soluționat abia în 2007 când Curtea Supremă Columbiană a decis ca toate comorile care urmau să fie găsite în perimetrul galionului să fie împărțite în mod egal între guvernul columbian și descoperitori.

   De-a lungul timpului au mai existat declarații conform cărora s-ar fi identificat vasul, însă abia în decembrie 2015 președintele columbian Juan Manual Santos a afirmat că acesta a fost descoperit în apropiere de Insula Baru. Imediat după această declarație oficialii spanioli și-au exprimat interesul în ceea ce privește vasul. Răspunsul președintelui columbian nu s-a lăsat așteptat: "Galionul este moștenirea columbienilor pentru columbieni. Acum apar mulți proprietari. Nu domnule, acesta este patrimoniu columbian".

   Columbia dorește să deschidă un muzeu, în apropiere de Caratgena, unde vor fi expuse artefactele descoperite la bordul epavei: "Bineînțeles că acesta este, de asemenea, patrimoniul întregii umanități și suntem dispuși să îl arătăm tuturor" a mai afirmat Juan Manual Santos.

   Până acum, pe baza imaginilor obținute folosind sonarele, au fost identificate obiecte ceramice, arme, tunuri din bronz realizate special pentru galionul San José și alte artefacte.

 

SURSA: reuters.com 

   

 

Abonează-te pe:euro-stiri.net news

Alte știri

Euro-Stiri.net foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Read More