Arabia Saudită are de gând să înființeze cel mai mare fond suveran de investiții, estimat a avea un capital de 2 trilioane de dolari, anticipând un viitor în care petrolul nu va mai juca un rol esențial. O parte a acestor fonduri vor fi generate din vânzarea activelor companiei petroliere de stat Aramco – totul parte a unui plan radical de a transforma o economie ce depinde în mare măsură de industria petrolieră.
Un asemenea capital ar fi suficient pentru achiziționarea celor mai mari patru companii ale lumii: Apple, Alphabet – compania ce deține Google, Microsoft și Berkshire Hathaway. Deasemenea, acest fond ar fi mai mult decât dublu față de cel mai mare fond suveran la ora actuală, Fondul de Pensii Global al guvernului Norvegiei, cu active estimate la 882 miliarde $. Un top al celor mai bogate astfel de fonduri poate fi găsită aici.
Strategia liderilor Arabiei Saudite este de a folosi această sursă de capital pentru investiții peste hotare, în noi industrii și în turism cu scopul clar declarat de a diversifica economia și de a pune capăt dependenței de petrol.
„Listarea la bursă a companiei Aramco și transferarea acțiunilor ei într-un fond public de investiții va face ca, efectiv, dividentele din investiții să constituie principala sursă de venit a Arabiei, și nu petrolul”, a declarat Prințul Mohammed bin Salman pentru Bloomberg.
„Ce rămâne de făcut acum este să diversificăm investițiile, astfel încât în 20 de ani să fim o economie sau o țară ce nu depinde în principal de petrol”, a continuat acesta. „Fără îndoială, acesta va fi cel mai mare fond de investiții din lume. Acest lucru se va întâmpla imediat ce Aramco va deveni o companie publică”.
Acest plan este un răspuns la prăbuțirea prețului petrolului și probabil o acceptare a faptului că întreaga lume depune eforturi pentru a trece de la o economie dependentă de combustibilii fosili la soluții ecologice, cu emisii reduse de carbon pentru a combate fenomenul de încălzire globală.
Acțiunile ar putea fi puse în vânzare la începutul noului an, inițial avându-se în vedere o ofertă publică de 5%, ce se dorește a ajunge până la 50% până în anul 2020.
Această acțiune vine pe fundalul unor măsuri de austeritate luate de guvernul arab, precum creșterea prețului carburanților și al electricității și tăierea unor subvenții sociale, în scopul reducerii deficitului bugetar.
Sursa: The Independent